Linkovi

Rosemary DiCarlo – Nema novog papira


Jedan od ključnih uvjeta u nastavku procesa pridruživanja BiH Evropdkoj Uniji je reforma Ustava. Sobzirom na snažnu američku podršku aspiracijama BiH za ulazak u EU i dosadašnje aktivnosti Sjedinjenih Država oko ustavnih promjena u BiH, kolega Omer je u State depratmentu zamjenicu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rosemary DiCarlo pitao kako nastaviti sa ustavnim promjenama u BiH nakon izbora i dolaska novih lidera.

DiCarlo: Prije svega ovo je, zaista, kritično vrijeme za BiH. Nove lidere čekaju brojni izazovi, i mogućnosti. Oni će u narednim mjesecima trebati da sprovedu reforme koje su neophodne za pridruživanje EU i NATO savezu. Po našem mišljenju dvije reforme su ključne. Jedna je policijska reforma, a druga je refroma Daytonskog ustava, ili ustavna reforma. Kada vlada bude formirana novi lideri će se pozabaviti pitanjima ustavnih reformi. Prošlog marta na stolu je bio paket sa brojnim refrmama koje bi vodile značajnom unapredjenju funkcioniranja vlade. Taj paket reformi su podržali Sjedinjene Države, EU, Visoki predstavnik i njegov ured, i Venecijanska Komisija Vijeća Evrope. Mi vjerujemo da su te reforme prvi korak, i da bi bile, zaista, dobar korak na moderniziranju Daytonskog ustava. To bio, dakle bio samo prvi korak. Prvi korak u nečemu što je proces, dugoročni proces na harmoniziranju zakona u BiH sa evropskim zakonima, na pojednostavljivanju i činjenju vlade efikasnijom, na stvaranju ministrastava koja će biti u skladu sa evropskim standardima, na primjer.

VOA: Britanski ministar za Evropu Geoff Hoon je ove sedmice u Sarajevu izrazio nadu da će novi Parlament BiH prihvatiti one iste amandmane na Ustav koje je odbacio predhodni saziv, kao osnovu za nastavak procesa modernizacije Daytonskog ustava. Da li je to i stajalište američke vlade, ili postoji neki drugi dokument, ako postoji ko ga je radio?

DiCarlo: Mi podržavamo stajalište koje je iznio ministar Hoon. Mislimo da je to vrlo dobar prvi korak. Mi smo u oktobru učestvovali na sastanku Vijeća za implementaciju mira u BiH. Tom prilikom je Vijeće za implementaciju mira izrazilo snažnu podršku za taj paket reformi. Ponovo ističem, te su reforme prvi stepen. Postoje aspekti reforme koji će pomoći u odredjivanju nadležnosti države, koji će pojednostaviti Predsjedništvo, parlament i vijeće ministara učiniti efikasnijim. Mislimo da je to vrlo dobar početak.

VOA: Praktično riječ je o istom paketu, nema nekon novog prijedloga.

DiCarlo: Nema novog papira da ja znam.

XS
SM
MD
LG