Linkovi

DiCarlo - Reforma policije ključ pridruživanja EU


Zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara u odjelu za Evropu Evroaziju, Rosemary DiCarlo, govoreći za Glas Amerike posebno je ukazala na potrebu dovršenja policijskih reformi, kao ključnom uvjetu za nastavak procesa pridruživanja EU.

Spominjući da se nedavno u State departmentu susrela sa čelnim ljudima iz BiH koji vode aktivnosti na pridruživanju EU, Osmanom Topčagićem i Igorom Davidovićem i da je izuzetno zadovoljna ostvarenim progresom o kojem su joj govorili, ona je naglasila da postoji još nekoliko problema koje treba razrješiti i koji su u političke prirode. Jedan od njih je reforma policije.

DiCarlo: Mi smo upoznati da je u posljednje vrijeme direktor policije u BiH napravio dosta napretka. Mi se nadamo da će biti dosta fleksibilnosti medju političkim liderima u BiH da postignu sporazum o policijskim reformama sa EU. To je, apsolutno, ključno pitanje. Ono je ključno za BiH, za njene susjede i od neizostavne je važnosti za postizanje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Mi smo zadovoljni da vidimo da su zemlje jugoistočne Evrope sada na putu u NATO i EU. Za BiH će podpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biti izuzetno važno.

VOA: Da li put u Evropu ide preko Washingtona.

DiCarlo: Šta konkretno mislite tim pitanjem.

VOA: Toliko je visokih političkih zvaničnika iz BiH boravilo u Washingtonu. Predpostavljam da su tražili američku podršku pridruživanju BiH EU, sobzirom da to sada ide teško. Reforme se sporo provode.

DiCarlo: Prije svage mi snažno podržavamo težnje BiH prema EU, kao i njihove želje da budu članice NATO-a. Mi mislimo da sve zemlje u regionu trebaju biti u EU. To je politika tri uzastopne američke administracije. Mi želimo pomoći na najbolji način na koji možemo. I mnoge od aktivnosti i programi koje podržavamo pomažu reformama koje su potrebne za ulazak u EU, a neke od njih i za ulazak u NATO savez. Mi ćemo uraditi svoj dio kako bi pomogli bosancima koji žele da ostvare svoju bolju budućnost.

VOA: Summit NATO-a u Rigi nije daleko. Po vašem mišljenju šta BiH može očekivati kada je riječ o Partnerstvu za mir?

DiCarlo: O tom pitanju se razgovara. Ne znam kada će odluka biti donešena. Nije jasno da li će to biti na summitu u Rigi, ili drugom prilikom. Vi ste svjesni američke snažne podrške BiH. Mi želimo da BiH ispuni sve uvjete za Partnerstvo za mir i na kraju za NATO savez.

XS
SM
MD
LG