Linkovi

Pelosi o Iraku - Ne smijemo nastaviti taj katastrofalni put


Demokratska partija Sjedinjenih Država, izrazit pobjednik na izborima za Kongres, poziva na promjenu Bushove politike u Iraku. Odgovarajući na to već prvog dana nakon izbora predsjednik Bush je saopćio ostavku ministra odbrane Donalda Rumsfelda. Nezadovoljstvo ratom u Iraku, motiviralo je mnoge glasače da glasaju za Demokrate.

Rat u Iraku bio je glavno pitanje za većinu birača. U izjavama datim nakon glasanja 6 od deset ispitanika su rekli da neodobravaju rat u Iraku, dajući svoj glas Demokratama koji obećavaju promjenu američke politike u Iraku.

Da će do promjena doći, jasno je odmah nakon izbora naglasila zasupnica Nancy Pelosi, prva žena, vjerovatna presjedateljica Zastupničkog doma Kongresa.

<Nigdje američki gradjani ne pozivaju tako jasno na promjene kao u Iraku. Na tome moramo raditi zajedno sa predsjednikom, mi znamo da ostajanje na kursu ne daje rezultata, da našu zemlju nije učinilo sigurnijom, ne ostvaruje našu posvećenost našim vojnicima i nije donjelo stabilnost u regiji. Mi ne smijemo nastaviti taj katastrofalni put.>

Kao prvi korak, Pelosi je pozvala na ostavku ministra odbrane Donalda Rumsfelda, što je predsjednik Bush saopćio krajem istog dana.

G. W. Bush:
Sada, nakon ozbiljnih razgovora, ministar Rumsfeld i ja smo se složili da je sada pravo vrijeme za novo vodjstvo u Pentagonu.

Predsjednik Bush je, takodjer, rekao da će raditi sa Demokratama na pitanjima Iraka, ali je ukazao i do kojih granica je spreman da ide.

G. W. Bush:
Veoma je važno da ljudi razumiju posljedice neuspjeha, i ja sam se zavjetovao da ćemo uspjeti, mi nećemo otići dok posao nije završen i očito mi imamo mnogo toga da radimo sa članovima Kongresa.

U tom smislu od velike pomoći bi mogla biti dvopartijska Komisija za Irak koju vode bivši državni sekretar James Baker i bivši kongresmen Demokrata, Lee Hamilton, i u kojoj je radio i nominirani ministar odbrane Robert Gates.

XS
SM
MD
LG