Linkovi

Americki ministar obrane dao ostavku


Predsjednik Bush je danas, dan nakon izbora i za Republikance izgubljene većine u Kongresu, objalodanio ostavku ministra odbrane Donalda Rumsfelda. Na konferenciji za novinare, on je rekao da nominira bivšeg direktora Centrale obavještajne agencije Boba Gatesa na mjesto ministra odbrane. Američki predsjednik je pohvalio gospodina Rumsfelda za njegovo obavljanje funkcije, ali je rekao da su se on i Donald Rumsfeld složili da je po pitanju Iraka potrebna , kako se izrazio, jedne svježa perspektiva. On je dodao da je u nedjelju razgovarao s gospodinom Gatesom, dva dana prije kongresnih izbora. Imenovanje gospodina Gatesa mora odobriti Senat. Glasnogovornik Pentagona nije mogao potvrditi da li će ministar Rumsfeld ostati na toj poziciji dok se ne potvrdi njegov nasljednik.
Držeći konferenciju za novinare u Bijeloj Kući, predsjednik Bush je komentirao i rezultat izbora za Kongres, rekavši da je očigledno da narod želi izvjesnu promjenu. Američki predsjendik je medjutim naglasio da neprijatelj ne smije brkati američku demokraciju s nedostatkom volje da se rat protiv terorizma nastavi. On je takodjer poručio narodu Iraka da se ne treba bojati da će ga Amerika napustiti.
Ja vjerujem kazao je gospodin Bush, da će dvije stranke nastaviti razgovor oko Iraka u Kongresu, iako je priznao da je pobjeda demokrata u kongresnim izborima znak da su Amerikanci frustrirani nedostatkom napretka u Iraku. Predsjednik Bush je takodjer rekao da je razočaran rezultatima jučerašnjih izbora, ali je čestitao demokratama na vođenju disciplinirane kampanje, dodavši da je govorio i s republikanskim i demokratskim liderima, i da je pozvao obje stranke da zajednički rade kako bi se suočile s teškim pitanjima s kojima se zemlja suočava, kao što su ekonomija, energija i rat u Iraku. On je rekao da izborni rezultati neće izmijeniti ukupnu strategiju u Iraju, dodavši da neće narediti povlačenje američkih snaga iz Iraka prije završetka misije.
On je također rekao da će suradjivati s Nancy Pelosi, demokratom iz Kalifornije, koja postaje prva žena na čelu Zastupničkog doma Kongresa, kako bi pronašao zajednički jezik i zajednički radio na pokretanju zemlje. Gospođa Pelosi je inače oštar kritičar predsjednika Busha i rata u Iraku.

Inače, glasovi jučerašnjih kongresnih izbora se još uvijek prebrojavaju, iako su demokrate dobile najmanje 27 mjesta u zastupničkom domu i dobili kontrolu nad tim tijelom po prvi put nakon 1994. Senatske utrske u Virginiji i Montani su još uvijek veoma tijesne, iako nekoliko američkih medijskih kuća predviđa da jededmokrata Jon Tester porazio republikanca Conrada Burnsa u Montani. Istraživanja javnog mijenja pokazuju da je nezadovoljstvo predsjedikom Bushom i njegovim odnosom prema ratu u Iraku primoralo mnoge glasače da svoj glas daju demokratama. Demokrati lider u senatu Harry Reid je rekao da je poruka glasačkog tijela jasna, i da su Amerikanci glasali za pobjedu. On je rekao da je vrijeme da se stranačke razlike ostave po strani, izmijene kurs u Iraku i daju zemlji i vojnicima stvarnu sigurnost koju zaslužuju.


XS
SM
MD
LG