Linkovi

Bagdad - Pješaci ponovo na ulici, a uskoro i vozila


Iračke vlasti su počele postepeno smanjivati ograničenja utvrdjena policijskim satom u Baghdadu, koja su bila nametnuta kako bi se spriječilo nasilje koje se očekivalo nakon što je Saddamu Husseinu izrečena smrtna presuda na sudu.

Iračka vlada kaže da je ukinuta zabrana pješačkom prometu, a planira se i ukidanje zabrane na vozila u samom gradu i dvije susjedne provincije, i to prvi sat utorka, novembra 7.

Irački je Tribunal bivšeg lidera Iraka osudio za zločin protiv čovječnosti, i osudio na smrt vješanjem zbog ubojstava u šiitskom selu Dujail 1982.

Irački čiiti su sa slavljem prihvatili presudu, dok su neku suniti organizirali prosvjede u znak podrške Husseinu.

Predsjednik Bush je pohvalio odluku suda rekavši da je njome udaren kamen temeljac iračkoj demokraciji.

U Britaniji je premijer Tony Blair rekao da se njegova zemlja protivi smrtnoj kazni bilo za Saddama ili ikoga drugoga, ali je dodao da je sudjenje bilo podsjećanje na brutalnost Saddamovog režima.

Saddam Hussein ima pravo na automatsku žalbu na presudu. Irački zvaničnici kažu da nema ograničenja raspravama u slučaju žalbe, ali ako sudije zadrže jednoglasnu odluku, smrtna kazna se mora izvesti u roku 30 dana. Još dvojica od sedam Saddamovih suradnika kojima se sudi, su osudjeni na smrt. Bivši podpredsjednik je osudjen na doživotnu robiju, a trojica visokih čelnika partije Baath na po 15 godina.

XS
SM
MD
LG