Linkovi

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH zvanično preuzeli vlast


U Sarajevu je danas konstituiran novi saziv Predsjedništva BiH, a funkciju prvog predsjedavajućeg preuzeo je Nebojša Radmanović. Novoizabrani članovi Predsjedništva Nebojša Radmanović, Haris Silajdžić i Željko Komšić položili su zakletvu: Radmanović je naglasio da promjena vlasti, ma kakva bila i bilo kad se dešavala, predstavlja važan trenutak, budi nadu, ali i strahovanja.

„Naš zadatak je da promjena ne bude važna samo trenutak. Promjena mora da se osjeti već danas, pogotovo ubuduće. Moraju je osjetiti svi u BiH. Tako ćemo pobijediti strahovanja“, kazao je novi predsjedavajući Predsjedništva BiH, poručujući, među ostalim, da „različitosti, koje nesumnjivo postoje u Evropi, a i u BiH posebno, ne smiju biti izvor sukoba, već naprotiv prednost.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić smatra da su ovi izbori pokazali da je BiH zrela za punu demokraciju i političko uređenje koje uokviruje njihove živote. „Pitanje kako reformirati postojeći sistem i uskladiti ga s potrebama i aspiracijama Bosne i Hercegovine otvoreno je i treba ga rješavati uz puno učešće građana i svih subjekata zainteresiranih za budućnost ove zemlje“, kazao je Silajdžić, iičući važnost i značaj dijaspore, ogotovo u ekonomskom razvoju zemlje.

Željko Komšić pozvao je sve građane BiH da podrže njegove napore i uvjerenje da BiH mora biti demokratska, civilizirana i napredna država, država vladavine prava i tolerancije, država u kojoj niko neće biti diskriminiran i gdje će svi biti ravnopravni i jednaki.

U vrijeme konstitutivne sjednice, ispred zgrade Predsjedništva održan je miran protest u organizaciji pokreta "Dosta", sa koga je članovim Predsjedništva poručeno da nije vrijeme za svečane inauguracije, nego da se ozbiljno prihvate posla.

XS
SM
MD
LG