Linkovi

BiH i ostatak Zapadnog Balkana, uz Tursku, na vrhu liste  narednog proširenja EU


Redovni godišnji izvještaj Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, koji će biti objavljen u srijedu, upozorava da je BiH još daleko od evopskog članstva i od punog provodjenja neophodnih reformi. I ovom prilikom se ukazuje- evropskih prespektiva neće biti bez suštinskog prilagodjavanja evropskim stndardima, pored ostalog, i reformom policije.

Evropski komesar za proširenje će za dva dana da objelodani izvještaj o dosadašnjem progresu BiH i ostatka Zapadnog Blakana koji je sada, uz Tursku, na vrhu liste narednog proširenja. Medjutim, malo je razloga za nadanja, bar kada je u pitanu najbliža budućnost- u njoj će se Evropljani baviti sami sobom, nastojati da prebole posljedice prošlog proširenja, koje se zaključuje sa Bugarskom i Rumunijom, dok bi taj prostor BiH trebala iskoristiti za svarne promjene.

Jer, po ovome što je danas, pored ostalog, koordinacija na nivou entiteti -država je loša, ukupni rezultati izvršne i sudske vlasti su nedovoljni, kada je u pitanju reforma policije nema pozitivnog skora u njenoj reformi, gdje Brisel posebno proziva Republiku Srpsku i njen pristup tom pitanju, koji je doveo do "vraćanja unazad" do sada obavljenog posla i usaglašenih principa. Za slučaj da su to u BiH zaboravili, komesar Rehn naglašava- policijska reforma je ključni eleenat evropskog partnerstva.

Na ostalim poljima, mora se reformisati ustav, nastaviti sa saradnjom sa Hagom, dok je zabilježen ograničen uspjeh u borbi protiv organizovanog kriminala, te suzbijanju trafikinga i pranja novca. Ekonomski, država je postigla slabašne rezultate na uspostavljanju funkcionalne trzzišne ekonomije, reforme u ovom sektoru su spore i nedovoljne.

Sve zajedno, ostavlja utisak zemlje koja je tek započela sa ozbiljnim poslom reformi i, u ukupnoj slici balkanskih potencijalnih kandidata za evropsko članstvo, realnom se čini predvidjanje da tek na srednji ili duži rok može računati na pridruženje Uniji.

Ništa bolje ne stoji ni ostatak balkanskog društva, kojem se poručuje da, bez obzira na evropske perspektive, što zbog vlastite nepripremljenosti, što zbog evropske zasićenosti proširenjem, ne treba računati sa skorim pozivnicama za pridruženje.

XS
SM
MD
LG