Linkovi

Amerikanci sutra odlučuju o tome koja će partija kontrolirati Kongres


Sutra Amerikanci biraju kompletan Zastupnički dom Kongresa i trećinu senatora. Većina analitičara predvidja da će Demokrati preuzeti kontrolu Zastupničkog doma Kongresa u koji se bira 435 članova. Medjutim, tijesna je utrka za Senat. Demokrati trebaju osvojiti 6 mjesta više od Republikanaca da bi preuzeli kontrolu nad Senatom od 100 članova. Istraživanja pokazuju tijesnu utrku posebno u Virginiji, Missouriu, Montani i Rhode Islandu. Istraživanje raspoloženja birača, takodjer pokazuju da je Irak dominantno pitanje u odlučivanju glasača. Demokrati kažu da će njihova pobjeda dovesti do promjene američke strategije u Iraku.

Medjutim, sve bi mogao odlučiti broj glasača jedne i druge partije koji će sutra izaći da glasaju. Da bi ih podstakli, aktivisti obje partije pribjegavaju raznim metodama – od kućnih posjeta do primamljivih nagrada.

Na kraju sve ovisi od toga koliko će birača koji podržavaju vladajuće Republikance, a koliko onih koji su za promjene, odnosno za Demokrate, sutra izaći na izbore.

Da bi ih podstakli kandidati direktno telefoniraju biračima. Pozivaju na glasanje i podsjećaju da su birališta otvorena od 6 ujutro do 7 naveče.

U tijesnoj utrci za senatora iz Virginije u timu demokratskog kandidata Jima Webba, pridobijanje svakog glasača je razlog za slavlje. Svaki metod podsticanja glasača je u igri.

Od tradicionalnih mitinga do, zaista, kreativnih – limuzinom do birališta. Glasanje sa stilom, svakako.

U Texasu, ranim glasačima nudjene su besplatne vakcine protiv gripe, ali su se republikanci žalili da je to nezakonito.

U Californiji, ovaj autobus je izmjenjen u pokretnu glasačku stanicu.

U Arizoni, mada nije jasno da li je to legalno, koriste lutriju obećavajući milion dolara nagradu jednom od sretnih glasača.

Partije koriste i slavne ličnosti da telefoniraju biračima. Ko će odbiti kada zove Robert de Niro, ili Tony Bennett, koji poziva glasače da mu se pridruže u reizboru Hillary Clinton.

Medjutim, najbolji metod je pokucati na vrata glasača. Pet do 10 posto su veći izgledi da će ta osoba izaći na izbore. U Americi je to stari oproban metod, koji traži dosta dobrovoljaca, ali daje rezultate.

XS
SM
MD
LG