Linkovi

Ugašena sporna web stranica američke vlade


Zvaničnici američke obavještajne agencije kažu da su zatvorili web stranicu koju je postavila američka federalna vlada, jer stručnjaci za oružje navode da je sadržavala osnovne upute kako napraviti atomsku bombu.

Web stranica je ugašena kasno jučer nakon što je New York Times o tome pitao zvaničnike nakon pritužbi međunarodnih stručnjaka za oružje i zvaničnika za kontrolu naoružanja.

Glasnogovornik Johna Negropontea, direktora nacionalnih obavještajnih agencija, je rekao da će se ta web stranica razmotriti kako bi se osiguralo da je njen sadržaj odgovarajući za javnost.

Dokumenti postavljeni na web stranici su sakupljeni u Iraku nakon 2003, ali su se odnosili na aktivnosti vezane za oružje prije rata u Perzijskom zaljevu 1991. Prošle godine federalna vlada je postavila tu stranicu kako bi javnosti učinila dostupnim arhiv iračkih dokumenata zapljenjenih tokom rata.

New York Times danas piše da zvaničnici za kontrolu oružja kažu da dokumenti otkrivaju informacije o pravljenju nuklearnih bombi koje se ne mogu naći na drugim mjestima na internetu ili na javnim forumima.

XS
SM
MD
LG