Linkovi

Pronadjeno 56 tijela žrtava sektaškog nasilja u Iraku


Iračka policija navodi da je u 24-časovnom periodu od jučer do jutros u Bagdadu pronašla 56 tijela. Radi se vjerovatno o najnovijim žrtvama sektaškog nasilja u Iraku.

Američka vojska navodi da su koalicioni vojnici ubili 13 pobunjenika i uhapsili jednu osobu u racijama u blizini Mahmudiye, južno od glavnog grada. Također se navodi da su u tom području pronađeni eksplozivi, ručne granate i zaštitni prsluci. Nešto ranije, navodi američka vojska, sedam američkih vojnika ubijeno je u jučerašnjim napadima u Iraku.

Irački premijer Nouri al-Maliki se danas u Bagdadu sastao sa direktorom američke nacionalne obavještajne agencije Johnom Negropontem. Iz premijerovog ureda je saopćeno da su razgovori uključivali politički razvoj događaja, te potrebu jačanja iračkih snaga kako bi mogle preuzeti odgovornost za sigurnost u zemlji.

Irački zvaničnici su obustavili sva vojna odsustva kako bi pojačali pripravnost za nedjelju kada se izriče presuda svrgnutom iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu za njegovu ulogu u ubistvu više od 150 seljana šiita 1980-tih.

XS
SM
MD
LG