Linkovi

Neizvjesan poziv Sarajevu, Beogradu i Podgorici za NATO summit u Rigi


Sasvim je nezvjesno da li će šefovi država ili vlada NATO zemalja, kada se krajem mjeseca okupe u Rigi, poslati put Sarajeva, Beograda i Podgorice pozivnice za priključenje programu Prtnerstvo za mir. Šanse da se to desi su velike, uvjeravaju zvaničnici Saveza, a u igri je "regionalni pristup", te briga za stabilnost i sigurnost regiona.

Kako su saopštili izvori Saveza, u toku su intenzivne konsultacije članica Alijanse o tome šta činiti sa Srbijom i ostatkom regiona- da li i pored činjenice da nije ispunjen uslov pune saradnje sa Hagom- lociranje i hapšenje Ratka Mladića, dati Beogradu mogućnost da se priključi Partnerstvu ili istrajati u insistiranju da se ispune postavljene i preuzete obaveze?

Ovi izvori naglašavaju da danas nije moguće reći šta će se desiti u Rigi, na samitu NATO, koji bi mogao biti prilika za poziv Srbiji, ali i BiH i Crnoj Gori, što bi, sa jedne strane, bilo u saglasnosti sa politikom Saveza o "regionalnom pristupu" državama Zapadnog Balkana. Dodaje se i to da NATO želi sa Srbijom da ima sto bližu i što skoriju saradnju, u čemu bi pomogla jasno izražena volja Beograda da uhapsi i Hagu preda Ratka Mladića, volja, koja, kako je to nedavno primjetio i generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, do sada nije prepoznata.

Jaap de Hoop Scheffer:
"Veoma bih cjenio da čujem premijera Koštunicu da javno kaže da bi Mladića trebalo uhapsiti. Cijenio bih da kaže da oni koji podržavaju Mladića treba da budu pronadjeni i uhapšeni. Želio bih da vidim Akcioni plan ne samo na papiru, već i na djelu. Akcioni plan je dobar, ali neophodna je akcija".

Medjutim, ni generalni sekretar NATO ni ostali visoki zvaničnici neće biti ti koji će odlučiti sudbinu poziva u Partnerstvo- o njemu će, kako se tvrdi, konačnu riječ reći članice vojnog saveza i njihovo vidjenje reda poteza koji bi trebali dovesti do trajne stabilnosti regiona i njegovog uključivanja u euro-atlantske asocijacije. U svemu tome je, ipak, teško zaobići stavku ispunjavanja medjunarodnih obaveza, medju kojima i puna saradnja sa Hagom, zbog čijeg izostanka su nedavno evropski ministri odbili mogućnost da Beograd nastavi sa pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

U diplomatskim izvorima potvrdjuju intenzivne konsultacije NATO saveznika, pored stava da će neizvjesnost oko sadržaja Rige potrajati barem još par sedmica- dodaju i to da će, ukoliko se članice Alijanse odluče za prijem Srbije u Partnerstvo za mir i bez Mladića u Hagu, to značiti, sasvim sigurnu pozivnicu i BiH i Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG