Linkovi

Nova tehnologija u pomoći američkim ranjenicima


Rekordan broj američkih vojnika povrijedjenih u Iraku, izgubio je ruke i noge u eksplozijama koje su izazvane bombama kontrolisanim daljinskim upravljačem. Potreba za udobnijim, prilagodljivim protezama nadahnula je novu tehnologiju da pomogne njihov lakši povratak civilnom životu. Izvještaj za Glas Amerike o napretku iz glavne vojne bolnice koja njeguje ove amputirce pripremila je novinarka Glasa Amerike, Melinda Smith.

U sobi za fizikalnu terapiju za amputirce u vojnoj bolnici Walter Reed mladi vojnici su došli po podršku koja će im biti potrebna kako bi se vratili u tokove civilnog života. Oni već imaju dvije glavne prednosti: mladi su i u vrhunskoj fizičkoj kondiciji.

Daniel Carroll radi svakodnevno sa ovim povratnicima s fronta:

”U bolnici Walter Reed oni se prilagodjavaju protezama koje će nositi. I to spriječava da izgube kondiciju a istovremeno zadrže koordinaciju, i jednostavno se vrate nazad u akciju.“

Nazad u akciju za veliku većinu ovih vojnika ne znači povratak na linije fronta. To znači učenje da se hoda a potom i da se trči.

Kade Hinkhouse sanja da ponovo trči. On trenira sa mehaničkom nogom radije nego sa uobičajenom C nogom koju nosi većina vojnika amputiraca. Fizički pokret C noge usmjerava se posredstvom kompjutera unutar koljena.
Kade Hinkhouse voli mehaničku nogu jer mu ona daje veću mišićnu kontrolu:

KADE HINKHOUSE:
Vjerovatno ima više nekih finih podešavanja koja ja mogu da uradim, da osiguram da hodam malo bolje i da ne padam toliko.

Kade Hinkhouse imao je samo 19 godina kada je improvizovana bomba u iračkom gradu Ramadi eksplodirala pored vojnog vozila u kojem se on vozio. On je izgubio nogu, dio lobanje i jednog od svojih prijatelja.

KADE HINKHOUSE: … moj prijatelj je sjedio s desna desetak centimetara od mene i on je poginuo.

Kade Hinkhouse je takodjer mogao poginuti da nije bilo ljekara koji su se brzo našli na licu mjesta. Vojni hiruški timovi za brzo djelovanje mogu uspostaviti bolničku jedinicu u roku od jednog sata.

Oni su, moguće je, spasili i život marinca Travisa Greena. U bolnici Walter Reed on uči da održi balans na svojim protezama sa kompjuterskim upravljanjem uz pomoć pomagala za hodanje. Green opisuje kako je izgubio obje noge kada je došlo do sekundarne eksplozije tokom spašavanja drug vojnika.

TRAVIS GREENE: Improvizovana eksplozivna naprava je eksplodirala sa druge strane sedam tona teškog vojnog vozila i svi šrapneli su došli velikom brzinom ispod vozila i svima nama odnijeli noge.

Neprobojni prsluci koje nosi američka vojska štite najveći dio tijela. Glava, ruke i noge su više ranjivi. Stopa povreda glave i vrata i amputacije udova je veća u Iraku u poredjenju sa ranijim ratovima.

Vojnici koji se vraćaju poput Kade Hinkhousa kažu da su prihvatili da njihove fizicke sposobnosti nikada neće biti kao što su bile prije odlaska u rat. Ali, oni se nadaju da će, učeći da koriste ove laganije, fleksibilnije proteze imati manje ogranicenja.

XS
SM
MD
LG