Linkovi

Pozdravljena odluka Južne Koreje


Južna Koreja i Japan su pozdravile povratak Sjeverne Koreje multilateralnim razgovorima o njenom nuklearnom programu, ali navele da će nastaviti da sprovode sankcije koje su protiv Pjongjanga uspostavljene nakon nuklearnog testiranja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje je danas upozorio da će do slabljenja sankcija Ujedinjenih nacija doći samo ako razgovori šestorice budu produktivni u smislu eliminisanja nuklearnih kapaciteta Sjeverne Koreje. Gasnogovornik japanske vlade je iz Tokija poslao poruku istog sadržaja.

U medjuvremenu se ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje, i budući Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Moon, u Moskvi sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji jepozdravio povratak Sjeverne Koreje pregovorima.

Vlada u Pjongjangu je naime saopćila da će se vratiti pregovorima ukoliko se bude razgovaralo o ukidanju finansijskih sankcija protiv Sjeverne Koreje koje su uspostavile Sjedninjene države.

S druge strane je ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov uputio kritiku povodom evropskog nacrta rezolucije kojom se preporučuju sankcije protiv Irana, zbog njihovog nuklearnog programa. Gospodin Lavrov je kazao da Moskva ne može podržati mjere kojima se Iran izolira od cijelog svijeta.

XS
SM
MD
LG