Linkovi

Oštra utrka za Kongres


Izbori za Zastupnički dom američkog Kongresa i trećinu članova Senata, koji se održavaju 7. novembra, donjeli su, po ocjeni mnogih analitičara, jednu od najoštrijih predizbornih kampanja u američkoj istoriji. O tome svjedoče i oštre medjusobne optužbe sadašnjeg predsjednika, republikanca George W. Busha i njegovog oponenta na predsjedničkim izborima 2004. godine, demokratskog senatora Johna Kerrya.

Bijela kuća i senator Kerry su razmjenili najoštrije optužbe još od predsjedničke utrke 2004. godine. Predsjednik Bush je demokratskog senatora optužio za napad na američke vojnike, nakon čega je Kerry prdsjednikove ljude nazvao plaćenicima spremnim da lažu.

Počelo je u ponedjeljak kada je senator Kerry govoreći studentima u Los Angelesu izmedju ostalog rekao:

<Ukoliko se obrazujete, ukoliko vrijedno radite, ukoliko uložite napor da budete pametni, možete uspjeti; u suprotnom zaglavićete u Iraku.>

Senator Kerry je želio kritikovati predsjednika i njegov slab uspjeh na univerzitetu - i, kako kažu njegovi suradnici, planirano je da kaže – ukoliko ne učite, ukoliko ste intelektualno ljeni zaglavićete nas u Iraku, što bi trebala biti aluzija na predsjednika Busha, koji je Ameriku uveo u rat u Iraku.

Medjutim, rekao je to što je rekao, i usljedio je odgovor republikanaca sa samog vrha.

Senatorova sugestija da su naši vojnici neobrazovani je uvrjedljiva i sramotna, rekao je predsjendik Bush.

Oglasili su se i iz Bijele kuće sa oštrim osudama, na što je demokratski senator odgovorio oštrije nego ikada.

John Kerry:
Sit sam i umoran od gomile republikanskih napada, koji većinom dolaze od ljudi koji nisu nikada nosili uniformu i nikada nisu imali hrabrosti da sami odu u rat. Dosta je dosta. Mi to nećemo trpjeti. Takva politika je raskrinkana i ovaj predsjednik i njegova vlada nisu obavili svoj zadatak.

U utrci dvije najače partije da pridobiju birače, oglasio se i vjerovatni republikanski kandidat za predsjedničke izbore 2008. senator John McCain.

<Vjerujem da senator Kerry duguje izvinjenje hiljadama Amerikanaca koji služe u Iraku, koji su odgovorili na poziv domovine jer su patrioti, a ne zato što su zaostali u svom obrazovanju.>

Senator Kerry je ponovo ljutito odgovorio:
John McCain bi trebao tražiti izvinjenje od Dicka Cheneya zbog zavodjenja Amerikanaca. Trebao bi tražiti izvinjenje od predsjednika zbog laganja o nukleranom programu u Africi. On bi trebao tražiti izvinjenje, što je ponovo istaknuto ove sedmice, da je al-Qaida centralni problem Iraka. Dosta je dosta. Ja neću trpjeti te ljude koji nastoje da skrenu temu i politiziraju. Amerika zaslužuje istinsku raspravu o pravoj politici i to je pitanje za izbore u utorak.

Medjutim, prema mnogim analitičarima, još uvijek je veliki broj birača koji nisu našli odgovor na svoja pitanja i mada je do izbora ostalo samo sedmicu dana, ishod je teško predvidjeti, ali je lako predvidjeti nove oštre medjusobne optužbe republiknaca i demokrata.

XS
SM
MD
LG