Linkovi

Koliko je korisna biljna medicina


Trava Svetog Ivana za depresiju, bijeli luk za zdravo srce, kineska mahovina za Alzhaimerovu… ove biljne nadopune postaju sve više popularne u Sjedinjenim državama. Prodaja ovih biljnih preparata postala je veliki posao, a Amerikanci su prošle godine potrošili više od 20 milijardi dolara na alternativne terapije. Ali borba se razbjesnila oko njihove djelotvornosti i američka vlada ulaže više novca u istraživanje njihovog djelovanja. Izvještaj za Glas Amerike pripremila Priscilla Huff.

Bijeli luk je ključni sastojak u mnogim svjetskim kuhinjama- a njegovi zagovornici tvrde da ta aromatična lukovica ne samo da doda miris receptima već takodjer može pomoći u spriječavanju srčanih oboljenja.

Jim Duke iz biljne apoteke Amazon je dugoročno zagovornik korištenja odredjenih vrsta hrane i biljnih nadopuna kao alternativnih terapija za bolesti:

JIM DUKE :
Ja bih preporučio jedno česno bijelog luka dnevno za one koji to mogu - naravno pod predpostavkom da ga i vaš partner uzme. Bijeli luk je apoteka sam po sebi, on ima najmanje 12 komponenti koji pojačavaju imunitet, on ima najmanje 12 anti-septičkih sastojaka odličnih za zdravlje.

U svjetlu onoga što se tvrdi da posjeduju, Amerikanci se u rekordnom broju okreću biljnim nadopunama koristeći ih ili kao zamjenu za lijekove koje su njihovi ljekar propisali, ili često kao dodatak uz njih.

Medjutim, ima i kritičara koji ne misle tako. Doktor Sid Wolfe iz grupe pod nazivom Javni gradjanin, koja štiti interes potrošača, kaže da ljudi ne bi smjeli biti tako povjerljivi.

Dr. SID WOLFE:
Ako oni vole da je njihova hrana temeljito začinjena, bijeli luk je dobar način da se hrana začini, ali tvrdnje kao što su snižavanje holesterola, spriječavanje srčanog udara i slično - za njih jednostavno nema dokaza.

Državni Institut za zdravstvo je, od kada je sproveo svoja prva ispitivanja 1999. god., utrostručio svoj budžet za istraživanje alternativnih terapija, uključujući tu biljne nadopune. Institut je sada potrošio vise od 300 miliona dolara za godinu, isprobavajući uspješnost onoga što se često naziva komplementarna medicina.

Jedan primjer: na univerzitetu savezne države Sjeverna Karolina u toku je rad na tome da li kineska mahovina sa drveta može biti korištena za liječenje Alshaimerove bolesti, oboljenja odumiranja ćelija mozga.

Jim Duke je ubjedjen da će istraživanje dokazati da biljne nadopune djeluju.

JIM DUKE: Sve je više dokaza da bilje djeluje, i očekujemo da se oni objave. Na primjer, svi smo čuli za Cox -2 supstance koje spriječavaju neke hemijske reakcije, medjutim, slabo je ko čuo o prirodnim Cox-2 supstancama koje imaju isti efekat.

Cox-2 supstance su veoma skupi medikamenti koji se izdaju na recept, za liječenje artritisa; neki vjeruju da začini, kurkuma i djumbir mogu imati slične efekte. Ali, doktor Sid Wolfe tvrdi da su vršena istraživanja sa placebo pilulama, koja nisu dala nikakve rezultate u korist djumbira.

Rasprave i razmjene stručnih mišljenja su uvijek dobro došli, a svi se ljekari slažu u jednom: prije nego se uzme bilo pravi lijek bilo biljna nadopuna, treba konsultirati stručnjaka. Pogotovo što kombinacija odredjenih lijekova s nekim biljnim preparatima može biti vrlo opasna po zdravlje.

XS
SM
MD
LG