Linkovi

Sjeverna Koreja spremna da nastavi pregovore


Američki izaslanik za šestostrane pregovore koji za cilj imaju okončanje sjeverno-korejskog nuklearnog programa, Christopher Hill, kaže da se vlada u Pyongyangu složila da nastavi sa pregovorima prije isteka ove godine.

Obraćajući se novinarima danas u Pekingu , gospodin Hill je potvrdio ranije izvještaje da je postignut sporazum o nastavku multilateralnih pregovora. On je kazao da bi pregovori mogli početi u novembru. Američki izaslanik je kazao da je ova odluka donešena na neformalnom sastanku u Pekingu na kojem su učestvovali Sjeverna Koreja, Kina i Sjedinjene Države.

Danas u Bijeloj kući, predsjednik Bush je izrazio zadovoljstvo vijestima, iako je rekao da još uvijek ostaje dosta posla. Južna Koreja je također pozdravila takav razvoj događaja, navodeći da on možda nagovještava značajan pomak u rješenju nuklearnog pitanja na korejskom poluotoku. Istovremeno je japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso rekao da sjevernoj Koreji neće biti dozvoljeno da se vrati razgovorima ukoliko još uvijek bude posjedovala nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG