Linkovi

Pada cijena kuća u Americi


Prosječna cijena kuća u Americi je opala za više od 23 hiljade od prošle godine i sada iznosi 217 hiljada dolara. To je oko 10 posto niže nego lani, kada je prosječna cijena kuće u Sjedinjenim Državama iznosila 240 hiljada dolara. Ekonomisti kažu da je to najveći pad vrijednosti kuća u više od 35 godina. To se negativno odražava na ukupnu privredu. Sa druge rast izgradnje tvornica, poslovnih i drugih komercijalnih zgrada pokazuje pozdanu stabilnost američke ekonomije.

I pored padanja cijena, trenutno se na američkom tržištu nalazi oko milion kuća više za prodaju nego u isto vrijeme lani. Zbog veće ponude, morali smo smanjiti cijenu, kaže graditelj kuća Sid Dunmore.

Naše cijene su pale 50 do 60 hiljada u odnosu na prošlu godinu.

I nisu samo gradjevinari pogodjeni, jer je ukupna potrošnja u izgradnju kuća, koja iznosi jednu desetinu američke ekonomije, pala za 10 posto. I sa slabijom prodajom kuća na hiljade radnih mjesta u gradjevinarstvu, prodaji, bankarstvu su u opasnosti.

Ekonomista Mark Zandi kaže da su najveće gradjevinske firme već odpočele odpuštati radnike.

«Ti ljudi gube posao i imaju puno teškoća da nadju drugi posao u industriji iz svoje oblasti.»

Posljedice se tu ne zaustavljaju, kaže Michael Carliner, ekonomista iz Nacionalnog udruženja gradjevinara.

«Novi kupci bi vjerovatno potrošili oko 6 hiljada dolara za namještaj i kućanske aparate.»

Manje kupaca kuća znači da će biti prodato manje frižidera, zavjesa, mašina za košenje trave i drugih kućanskih aparata.

John Silva, glavni ekonomista u Wachovia banci kaže da je sporija prodaja kuća glavni razlog što je američka ekonomija ostvarila najslabiji kvartlani rast u posljednje četiri godine.

«Povećana kupovina kuća je u posljednje dvije do tri godine znatno doprinjela ukupnom ekonomskom porast, većem od očekivanog. Mislim da je ta era završena, kaže Silva.»

Ekonomisti predvidjaju da sadašnje opadanje prodaje kuća može trajati još šest do 9 mjeseci.

Sa druge strane, komercijalna gradnja raste. Američko ministartsvo trgovine kaže da su investiranja u tvornice, poslovne zgrade i druge komercijalne projekte u odnosu na prošlu godinu povećana za 14 posto.

XS
SM
MD
LG