Linkovi

Srbijanski Ustav nema uticaja na Kosovsku budućnost


U prvoj reakciji Evropske komisije na rezultate referenduma u Srbiji se ističe važnost činjenice da će zemlja konačno dobiti ustav koji će zamijeniti onaj iz vremena Miloševića, te da će to značiti korak naprijed u ispunjavanju "reformskih sadržaja“. Sa druge strane, upozorava se da sam ustav ne može imati nikakvog uticaja na završnicu odredjivanja kosovske budućnosti.

Srbija je, prema prvim, nezvaničnim izvještajima koji dolaze u Brisel, dobila ustav i to je najvažnijje, ukazuje se u Evropskoj komisiji, uz pragmatičan stav da je riječ o dokumentu koji bi trebao dati okvir za državu sposobnu da se nosi sa zahtjevima integacije u evropske strukture.

Sam referendum je, konstatuju evropski zvaničnici, protekao mirno i u skladu sa medjunarodnim standardima. Time su se stvorili uslovi, konstatuje se u Briselu, da novi ustav zamijeni onaj iz Miloševićevog vremena.

Šef kabineta komesara za proširenje, Olli Rehna, Krisztina Nagy:
"Ako se ova situacija i zvanično potvrdi, zamijena prevazidjenog Miloševićevog ustava će biti važan dogadjaj za Srbiju".

Danas je naglašeno da je Brisel vrlo pažljivo pratio tok pripreme ustavnog prijedloga- od nacrta do konačne verzije- od Beograda je, u svakom slučaju, traženo da svoj ustav u potpunosti prilagodi evropskim standardima. Primjedbe Unije na ono što je trebalo ući u Ustav biće poznate 8. novembra, kada će Evropska komisija objaviti godišnji izvještaj o progresu država Zapadnog Balkana u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Medjutim, kada je riječ o stavu da je Kosovo sastavni dio Srbije, u Briselu se naglašava, kako to karakteriše šef Rehnovog kabineta, jasna kontradikcija:

"Isticanje suvereniteta nad Kosovom u novom ustavu ukazuje na protivrječnost zbog činjenice da su na jučerašnjem referendumu korišteni spiskovi glasača koji su napravljeni 2001. godine. Ti spiskovi ne uključuju većinsko stanovništvo Kosova, a istovremeno se u u ustavu naglašava kako je Kosovo sastavni dio Srbije".

I visoki prestavnik EU, Javier Solana ističe važnost donošenja ustava koji je krupan korak ka isunjavanju reformskih sadržaja zemlje. Medjutim, u saopštenju njegovog kabineta se podvlači da, kada je riječ o Kosovu, njegovu budućnost će odrediti aktuelni proces koji vodi specijalni izaslanik UN-a, Marti Ahtisari.

XS
SM
MD
LG