Linkovi

Halloween – Praznik za djecu i odrasle


Halloween je neobičan praznik koji se 31 oktobra slavi širom Amerike. Radni je dan, ali predstavlja poseban dogadjaj za djecu koja će od kuće do kuće tražiti da im susjedi daju poklon i slatkise - ili ce biti izlozeni nekom djecijem triku! . Svi se odluče za poklon, a pokloni su različiti slatkiši posebno pravljeni za ovu priliku, kao što su i kostimi i ukrasi za kuću i okućnicu, što Halloween čini velikim biznisom.

Praznik se podudara sa katoličkim praznikom Svih svetih (1. novembra), ali malo sa njim ima zajedničkog. Potiče iz Irske, od Kelta kod kojih je u petom vijeku kraj ljeta zvanično završavao 31 oktobra. Taj dan su Kelti slavili kao Novu Godinu i po jednoj legendi tog dana duhovi svih koji su umrli u predhodnoj godini nastoji zaposjesti tijelo nekog od živih, koji to, naravno ne žele, i zato kostimima i na druge načine nastoje otjerati duhove od svojih kuća. Irci su običaj donijeli u Ameriku gdje je prva proslava zabilježena u Minnesoti 1921. godine, i uskoro je Halloween postao popularan širom zemlje.

Prema istraživanju Nacionalne federacije prodavača na malo ove godine dvije trećine Amerikanaca planiraju proslaviti taj praznik, dok je to lani činilo oko polovine stanovništva.

I dok za ovaj praznik kuće podsjećaju na scene iz filmova strave i užasa, rastući interes za Halloween nije nimalo zastrašujući za američki biznis. Očekuje se da će Amerikanci, ove godine, za Halloween potrošiti oko 5 milijardi dolara, što je gotovo 2 milijarde više nego lani. Novac će uglavnom biti potrošen na kostime, slatkiše i dekoraciju.

Ellen Davis, iz Nacionalne fedarcije trgovaca na malo kaže da na izbor kostima često utjče Hollywood.

Ellen Davis, Nacionalna fedarcija trgovaca na malo:
Najpopularniji kostim ove godine za djevojčice je kostim princeze, a za dječake pirata. Mislimo da je to zbog uticaja pop kulture koja velikim dijelom utiče na naš izbor kostima za Halloween, a ove godine je to zbog uspjeha filma Pirati s Kariba.

Naravno, zaradiće i farme prodajom tikava koje tradicionalno obradjene sa svijećama izunutra zastrašuju duhove i zabavljaju djecu. Sa djecom se zabavljaju i odrasli, koji utroše dosta vremena i para da dekoriraju kuće – važano je da se svi zabavljaju, i da ta brojna strašila, kosturi i svakojake baba-roge služe ne za zastrašivanje nego za zabavu.

XS
SM
MD
LG