Linkovi

Kosovo će se rješavati kroz razgovore


Srbijanski glasači su usvojili novi Ustav, čime je izmedju ostaloga utvrdjeno da je pokrajina Kosovo, integralni dio Srbije. Vlasti u Beogradu kažu da je oko 51 posto registriranih glasača u Srbiji usvojilo referendum jučerašnjim i prekjučerašnjim glasanjem, za koje su promatrači Vijeća Evrope ustvrdili da je prošlo u redu i miru.

Medjutim, u saopćenju Vijeća se takodjer kaže da politički motivirana odluka da se održi referendum takvom brzinom, nije omogućila strankama da provedu odgovarajuće upoznavanje javnosti s onim za šta se glasa, niti je bilo vremena da se provede javna debata. Vijeće Evrope takodjer kaže da izborni zvaničnici nisu prošli kroz dovoljan trening, da se glasačke kutije nisu mogle kako treba zapečatiti, te se dodaje da su liste i mjesta za glasanje bili takvi da nisu osigurali tajnovitost glasanja.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je glasanje nazvao povijesnim, dodajući kako je novi Ustav konačno zamijenio autokratiju preostalu od Slobodana Miloševića, i da će pomoći oživjeti razgovore o članstvu Srbije u Evropskoj Uniji.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je izjavio da je glasanje jasno potvrdilo da Kosovo ostaje u sasatvu Srbije.

Većinskom etnički Albanskom stanovništvu na Kosovu, koje zahtijeva neovisnost od Srbije, nije bilo dozvoljeno da glasa.

Medjutim, lideri etničkih Albanaca na Kosovu kažu da novi ustav neće zaustaviti njihova nastojanja za neovisnošću.

Sjedinjene Države i vlade drugih zapadnih zemalja su ponovile da pitanje Kosova može biti odlučeno samo kroz razgorvore predstavnika srbijanske vlade i zvaničnika etničkih Albanaca na Kosovu, koji se vode uz posredovanje UN-a. Do sada ti razgovori nisu imali puno uspjeha.

XS
SM
MD
LG