Linkovi

Film Flags of our Father - Priča o ljudima koji su podigli zastavu na Ivo Jimi


Trenutno se u američkim kinima prikazuje film redatelja Clinta Eastwooda, Flags of our Father, o bici i zauzimanju Iwo Jime u drugom svjetskom ratu.

Dobra fotografija može pomoći da se dobije rat.

23 je februara 1945 godine; nakon pet dugih dana krvavih borbi izmedju Amerikanaca i japanaca na pacifičkom otoku Iwo Jima, Amerikanci preuzimaju kontrolu nad strateški važnom brdu Suribachi, a kako bi obilježili pobjedu, 6 marinaca i jedan pripadnik mornarice podižu zastavu na vrhu brda. Fotograf agencije AP Joe Rosenthal to ovjekovječuje fotografijom. Nekoliko dana kasnije , zahvaljujući fotografiji, prodajom ratnih obveznica se sakupi više od 23 milijarde dolara, što na kraju pomaže Americi da dobije rat.

U ratnoj drami Flags of our Fathers, redatelj, dobitnik Oscara, Clint Eastwood, govori priču upravo o ljudima koji su podigli američku zastavu tog dana. I o onima koji su doveli do toga da se ta zastava mogla pobosti.

CLINT EASTWOOD:Pročitao sam scenario, i čini mi s , dobro ga uklopio u film.

Film se kritički bavi konceptom herojstva, ali nw umanjuje hrabrost i žrtve vojnika. Od šestorice koji su podgli zastavu, trojica su bitku na Iwo Jimi i preživjela; marinci Rene Gagnon i Ira Heyes, i mornarički oficir John Doc Bradley vraćeni su ubrzo u Ameriku kako bi promovirali kupovinu ratnih obveznica.

RENE GAGNON:
A to da smo mi junaci sa Iwo Jime - to nije tačno. Nismo mi puno toga učinili. Podigli smo zastavu, koja je bila toliko teška, da nas je trebalo nekoliko da to učinimo, i onda je to uslikano. Pravi junaci su oni koji su ostali mrtvi na otoku, i stoga bismo bili zahvalni ako biste kupili obveznice i njihovu čast. Hvala vam.

Isprva stidljiv, marinac Rene Gagnon započinje dobijati na popularnosti. U filmu ga glumi Jesse Bradford.

U filmu Flags of our Fathers, Clint Eastwood se prihvatio jednog od najtežih redateljskih izazova; ovo je nabijena akcijom, komlicirana priča, s puno krvi i rata, s puno sjećanja. Radi se o dubokom i možemo reći, mračnom filmu koji se otvoreno osvrće na cinizam politike kod kuće, kao i na naivnost gomile koja želi heroje bez mane. No, film istodobno obogaćuje ljudski duh, govoreći o hrabrosti, prijateljstvu, i žrtvi. Gospodin Eastwood i njegova ekipa su definitivno napravili film koji će se pamtiti, kojim se slave herojstvo i to s dostojanstvom i umjerenošću.

XS
SM
MD
LG