Linkovi

Za američke vojnike u Iraku oktobar najgori u ovoj godini


Američka vojska u Iraku je saopćila da su u današnjim krvavim okršajima u gradu Baquba, ubijena 24 iračka policajca i 18 pobunjenika.

Američka vojska takodjer saopćava da je ubijen i jedan civil u nasilju koje je izbilo sinoć nakon što su pobunjenici iz zasjede napali jednu policijsku jedinicu.

U Mosulu su vlasti nametnule zabranu upotrebe automobila nakon što su pobunjenici u formi letaka zaprijetili nasiljem.

U međuvremenu su američke trupe, uz podršku iz zraka, ušli u uporište pobunjenika u Sadr City-u, u potrzi za otetim američkim vojnikom. Oktobar mjesec se smatra najgorim po broju poginulih američkih vojnika u ovoj godini, sa 96 žrtava.

U medjuvremenu su. Irački Premijer Nouri al Maliki i američki ambasador u Iraku, Zalmay Khalilzad saopćili da su se složili oko neophodnosti jednog plana za postizanje napretka u zemlji. Visoki američki i irački zvaničnici su izdali zajedničko saopćenje nakon današnjeg sastanka u Baghdadu. U saopćenju stoji izmedju ostaloga da je iračka vlada priznala da se odredjeni problemi moraju riješiti, kako bi se sučelilo sa izazovima koje ta zemlja ima pred sobom.Takodjer je dogovoreno da za takvo što trebaju i rokovi. Ovakva izjava američkog ambasadora i iiračkog premijera, kako izgleda, za cilj ima okončanje kontroverze oko toga jesu li se dvije zemlje uopće mogle dogovoriti o načinima i rokovima u kojima treba poboljšati sigurnost i iračku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG