Linkovi

Allah me učinio duhovitim


Stara izreka kaže: ne sudite knjigu po koricama! To se zasigurno može reći za Azhara Usmana, koji nosi dugu bradu, i kako sam priznaje, čini ljude nervoznima, pogotovo u avionima. Medjutim, jedina bomba koju možete očekivati od Azhara Usmana je salva smijeha koju njegove šale izazivaju medju publikom.

Slobodno možete očekivati seriju viceva na vlastiti račun od Usmana, koji diljem Amerike održava svoje predstave, ili sam, ili ponekad s kolegom iz takozvane grupe stand-up komičara, pod nazivom Allah me učinio duhovitim. Usman i njegove kolege znaju da neki u Americi misle da Muslimani nemaju osjećaj za humor, i da se brzo zapale. Stoga, kada izvode svoju predstavu, nije to samo radi dobre zabave, nego da pokažu da se i Muslimani znaju smijati na svoj račun.

Zbilja ne znam što me se ljudi toliko boje kada me vide. Jer, pravo recite, ako mi je namjera dići avion u zrak, ne bih rekao da bi ova odora u kombinaciji s mojom bradom bila najpogodnija maska ispod koje bih se lako mogao sakriti i provući, kaže Usman.

Usman se bavi ovim poslom već pet godina, a prije toga, ovaj otac dvoje djece, je bio biznismen i odvjetnik. On kaže da je komedija za njega istinski poziv

Azhar Usman, komičar, Američki Musliman
Kao i mnogi iz branše, mislim da ja nisam izabrao ovaj posao, nego je on izabrao mene. Ranije nikada nisam mislio da bih se komedijom mogao baviti puno radno vrijeme. Prvo sam počeo jer sam bio fasciniran humorom, mislio sam da je to zabavan, i uzbudljiv posao.

Kada nije na sceni, Usman se bavi ozbiljnim poslom: predovdi molitve u lokalnoj džamiji. Ipak, kako sam kaže, nema nesloge izmedju njegove dvije strane, jer vjeruje da istinski islam ljude uči da ne podvajaju svjetovno i duhovno. Zbog toga, Usman je ponosan na svoja oba poziva.

XS
SM
MD
LG