Linkovi

Odvojene škole za mušku i žensku djecu


Novi federalni zakon će u Americi omogućiti osnivanje škola u čijim će klupama sjediti isključivo učenici istog pola. To bi moglo iz temelja izmjeniti izgled američkih škola.

Neke će to podsjetiti na prošla vremena, neke na škole u drugim zemljama, izvan Amerike, ali ima onih koji u tome vide šansu siromašnih kakva je odavno dostupna bogatim.

U jednoj javnoj školi u Chicagu, djevojčice dižu ruke na času u laboratoriji. Dječaka nema.

Ne treba da brineš da li ćeš pokazati previše znanja, kako ne bi uznemiravala momke koji misle da o tome više znaju, posebno u matematici kaže učenica Jasmine Perry

To je luksuz koji je obično bio rezerviran za kćerke bogatih.

Djeca bogatih roditelja širom zemlje su uvijek imala ovakvu šansu. Siromašni nisu i mi nastojimo da to promjenimo, kaže Arne Duncan iz uprave čikaških javnih škola.

U Chicagu planiraju otvoriti još 20 škola sa učenicima istog spola.

To je prije onemogućavao Zakon protiv diskriminacije, ali je on sada ublažen i školskim okruzima je ponudjena takva mogućnost, u nastojanju da unaprijede obrazovanje i povećaju stopu prolaznosti koja se sada u Chicagu kreće oko 68 posto.

To je ono što je neophodno našim učenicama da bi dostigle puni potencijal smatra Margaret Small, direktorica škole za djevojčice.

Medjutim, mnoge organizacije su tome protive.

Odvajanje ženske i muške djece je loša ideja za javne škole jer će žene i muškarci život provesti zajedno, smatra predsjednica Nacionalne organizacije za žene, Kim Gandy.

Nastavnici u ovoj čikaškoj školi kažu da to ovdje ne vide, ističući da su prošle godine diplomirale sve učenice završnog razreda.

XS
SM
MD
LG