Linkovi

Hag - Odgodjen početak sudjenja Vojislavu Šešelju


Sudije Haškog tribunala su danas donijeli odluku da se odgodi početak sudjenja Vojislavu Šešelju, planiran za 2. novembar. Razlog je u nastojanju Suda da pruži više vremena za pripremu odbrane optuženog.

Pismeno saopštenje Haškog suda o odlaganju početka sudjenja Vojislavu Sešelju, danas objavljeno, ne ukazuje na novi termin početka sudskog procesa - umjesto toga, naglašava se potreba da se dbrani optuženog treba ostaviti više vremena za pripremu dokazno postupka.

Optuženi za ratne zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini bi se trebao sam braniti red Haškim sudom. Medjutim, kako se navodi u posljednjoj haškoj odluci, "Sudsko vijeće ovoga trenutka ne može da zna da li je pravično očekivati od optuženog da počne vlastitu odbranu na sudskom procesu koji bi započeo u ranije zakazanom terminu".

Lideru Srske radkalne stranke je krajem augusta sudskom odlukom nametnut branitelj, zbog, kako se ukazivalo, opstruktivnog ponašanja - ta je odluka nedavno promijenjena, čime je Šešelju data mogućnost da se sam
brani od navoda haške optužnice. Medjutim, i pored toga, sudije su stavili mogućnost nametanja branitelja, ukoliko se pokaže da optuženi, kao što je to u više navrata činio, pribjegava uvrijedljivom ponašanju.

Šešelj je optužen za zločine protiv čovječnosti - progone na
političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, istrebljenje, ubistva, zatvaranje, mučenje i deportacije. Na teret mu se stavljaju i zločini kršenja zakona i običaja ratovanja- ubistva, mučenja, okrutni postupci, razaranje sela, pustošenja i pljačke.

XS
SM
MD
LG