Linkovi

Američki analitičari o BiH - Nakon izbora ojačale nacionalne opcije


Barry Wood

Nakon nedavnih izbora u Bosni i Hercegovini, američki analitičari manje su optimistični glede mogućnosti da u toj zemlji u skorije vrijeme ojača središnja vlast.

Steven Mayer, stručnjak za Balkan koji predaje na Nacionalnom sveučilištu za obranu u Washingtonu, kaže da su nakon izbora koji su održani prvog listopada 'ojačale nacionalne opcije' Srba, Bošnjaka i Hrvata. "Izbori su bili vrlo važni. Ne zato što Washington kaže da su bili važni, već zbog toga što su oni zacementirali etničke podjele u zemlji" - smatra ovaj stručnjak za Balkan.

U obje federalne jedinice pobijedile su stranke koje nisu toliko zainteresirane za kompromis i nacionalno pomirenje. U Bošnjačko-hrvatskoj federaciji, vodeća je stranka koja se zalaže za ukidanje srpskog entiteta – gdje je pak pobijedio političar koji podržava ideju o referendumu kojim bi se Republika Srpska pridružila Srbiji.

Bruce Hitchner, predavač na Sveučilištu Tufts, angažiran je na ustavnoj reformi Bosne i Hercegovini. On također smatra da su nedavni izbori usporili provođenje političkih promjena: "Više je onih kojima odgovara postojeće stanje nego onih koji žele reforme. Jer, reforme imaju cijenu – sadašnja stranačka struktura ne bi imala ovoliku vlast kao sada."

Bosansko-hercegovački je parlament nedavno, neznatnom većinom, odbacio prijedlog osam stranaka da se vlast na državnoj razini više centralizira, a da entiteti postanu slabiji.

Europska unija i Sjedinjene Države pozvale su međutim za obnovu reformi, od kojih bi prva trebala biti ujedinjenje policije. U svijetu postoji zabrinutost da će razjedinjena i slaba Bosna i Hercegovina destabilizirati Balkan, neposredno pred donošenje ključnih odluka o statusu Kosova.

Prilikom nedavnog posjeta Washingtonu, hrvatski premijer Ivo Sanader založio se za pregovore između predstavnika triju naroda u Bosni i Hercegovini te upozorio da ne smije biti nametnutih rješenja. "Nametnuti neko rješenje bilo kom od tri naroda bilo bi pogrešno. Hrvatska pozicija glasi – autonomna, suverena Bosna i Hercegovina, bez podjela, bez odjeljivanja, bez referenduma o neovisnosti u Republici Srpskoj" - izjavio je na washingtonskom Sveučilištu Johns Hopkins premijer Sanader.

Bruce Hitchner upozorio je političku elitu u Bosni i Hercegovini na činjenicu da se međunarodna nazočnost u njihovoj zemlji smanjuje. 'Stranke koje su ostvarile najbolji rezultat na izborima odgovorne su za ustavnu reformu i reformu državne uprave. Nakon što u travnju ode Visoki predstavnik međunarodne zajednice, više neće biti pomoći izvana' – rekao je Bruce Hitchner.

XS
SM
MD
LG