Linkovi

Ko će nakon 7 novembra kontrolirati američki Kongres


Amerikanci će 7 novembra glasati o novim članovima Kongresa što bi moglo promjeniti republikansku kontrolu Kongresa i demokratama donijeti većinu u Senatu i Zastupničkom domu. Medjutim, na odluku birača uticaće više pitanja iz vanjske i unutarnje politike Sjedinjenih Država, tako da je teško predvidjeti ishod.

Amerikanci svake dvije godine biraju zastupnike u Kongresu i trećinu senatora, a svake četiri godine predsjednika. Takav izborni sistem ponekad kontrolu u kongresu daje jednoj, a u Bijeloj kući drugoj partiji. Da li će tako biti ovog novembra.

Trenutno i Kongres i Bijelu kuću kontroliraju Republikanci i predsjednik Bush je uvjeren da će tako i ostati.

G. W. Bush:
Ja još uvijek ostajem pri svom predvidjanju da će i Zastupnički dom i Senat kontrolirati Republikanci. To zato što mislim da će ekonomija biti ključ izborne kampanje, a ekonomija raste. Stopa nezaposlenosti je 4,6 posto.

Dok predsjednik Bush smatra da je drugo pitanje koje će opredjeliti birače, pitanje nacionalne sigurnosti, ispitivanja raspoloženja javnosti pokazuju da opada podrška njegovoj administraciji u borbi protiv terorizma, i da rat u Iraku postaje sve krupnije pitanje.

Karlyn Bowmen, American Enterprise Institut:
Amerikanci su danas priličito pesimistični. Mislim da je tome doprinio rat u Iraku i da se pesimizam prenio na mnoge druge oblasti, tako da mnogi Amerikanci ne vjeruju da je ekonomija tako dobra, koliko tvrdi Bush, kaže Karlyn Bowmen, analitičarka iz American Enterprise Instituta u Washingtonu.

Pitanje morala u Kongresu, nakon serije skandala i ilegalnog pribavljanja novca za izborne kampanje takodjer utiču na raspoloženje birača.

Pitanje osiguranja granica sa jedne i zahtijevi za jeftinom radnom snagom sa druge strane, može odlučivati u državama uz granicu sa Mexicom. Odpuštanje radnika u državama u središnjoj Americi, kao što je Michigen, gdje je na desetine hiljda radnaika u auto-industriji ostalo bez posla, pitanje abortusa, kao u Južnoj Dakoti gdje je u toku referendum o državnom zakonu koji zabranjuje abortus čak i u slučaju silovanja, mogu biti presudna kažu analitičari.

Uz odsustvo dominirajućeg pitanja koje opredjeljuje birače, profesor sa Georgetown univerziteta, Steven Wayne kaže da bi rezultat izbora mogao ovisiti o trenutnom raspoloženju birača.

Steven Wayne, Georgetown University:
Raspoloženje je kiselo, većina ljudi ne podržava predsjednika, sve je više onih koji ne odobravaju rad Kongresa, gotovo dva naprema jedan.

Medjutim, predsjednik Bush nije na glasačkim listićima, nije ni Kongres nego njegovi pojedinačni članovi. I dok analitičari predvidjaju da će većini kongresmena biti potvrdjen novi mandat, promjena u samo nekoliko mjesta može demokratama dati kontrolu jednog ili oba doma.

XS
SM
MD
LG