Linkovi

Obilježen Bajram u Iraku


Irački suniti su skromno obilježili kraj Ramazana,i veliki muslimanski praznik Bajram, od kojih su mnogi ostali kod kuće, iz straha od pobunjeničkog i sektaškog nasilja. Obično prepune sunitske džamije su danas izvijestile o mnogo manjem broju vjernika. Danas je u Bagdadu najmanje 8 osoba ubijeno u nekoliko bombaških napada. Iračke vlasti su istovremeno nametnule policijski sat u gradu Amara, nakon sukoba između pripadnika šiitskih milicija i snaga sigurnosti koji su se desili protekle sedmice. U saopćenjupremijer Nouri al Maliki je upozorio da je vojsci naređeno da se suprotstavi bilo kojem narušavanju zakona.
U medjuvremenu je zamjenik iračkog premijera ,Bahram Saleh, rekao da će 7 ili 8 od 18 iračkih pokrajina u zemlji biti pod direktnom iračkom kontrolom do kraja ove godine. Gospodin Saleh je ovo izjavio danas u Londonu nakon susreta sa britanskim premijerom Tony-jem Blairom. Irački zvaničnik je reporterima nakon susreta rekao da je sudbina Iraka ključna za budućnost srednjeg istoka, dodavši da ne vidi opciju u kojoj međunarodna zajednica može iznenada napustiti zemlju.

U Saudijskoj Arabiji kralj Abdullah se pridružio vjernicima u velikoj džamiji u Mekki.Proslava Bajrama i tamo će trajati tri dana i biti vrijeme za okupljanje rodbine i razmjenu poklona.

Bajram proslavljaju i Palestinci na zapadnoj obali i u Gazi. U Gaza City-ju, na hiljade vjernika se pridružilo premijeru Ismailu Haniyehu u molitvi na jednom lokalnom stadionu. U govoru nakon molitve, on je komentirao zapadni embargo na palestinsku vlast, koji je doveo do velikih financijskih poteškoća, rekavši masi okupljenih da neće kompromitirati Palestinu, palestinska prava niti principe.

XS
SM
MD
LG