Linkovi

Žestoke borbe iračkih snaga i šiitske milicije; 25 poginulih


Iračke vlasti su saopćile da je u sukobima izmedju šiitske milicije i snaga iračke sigurnosti , u gradu Amari na jugu zemlje, 25 osoba izgubilo živote. Vlasti kažu da je tom priliko 90 osoba ranjeno. Milicija šiitskog klerika Moqtade al Sadra je uništila tri policijske stanice u gradu, a irački premijer Nouri al Maliki je poslao specijalnog izaslanika u Amaru da pokuša smiriti situaciju,Glasnogovornik britanskih snaga je rekao da je britanska vojska spremna pomoći iračkim snagama ako bude trebalo.Situacijaje još uvijek napeta, ali se javlja do je dogovoreno primirje. Američki zvaničnici kažu da će predsjednik Bush izvršiti reviziju stanja u Iraku s najvišim generalima , sutra ujutro.
U medjuvremenu su se u saudijskom gradu Mekki sastali irački vjerski lideri kako bi pokušali svojim utjecajem zaustaviti nasilje u zemlji.Zvaničnici u Mekki kažu da se očekuje da šiitski i sunitski lideri Iraka potpišu Dokumenat Iz Mekke - kako će se papir službeno zvati - kojim se poziva na okončanje medju-muslimanskog nasilja i ubijanja nevinih ljudi.
Sa svoje strane je UN-va agencija za izbjeglice saopćila, izražavajući veliku zabrinutost, da je od 2003- do danas unutar Iraka raseljeno opreko 750 hiljada Iračana, dodajući da se situacija pogoršava.Na desetine hiljada Iračana je izbjeglo u druge zemlje.
XS
SM
MD
LG