Linkovi

Nobelova nagrada za teoriju o povezanosti plata, nezaposlenosti i inflacije


Profesor na Columbia univerzitetu u New Yorku, Edmund Phelps je šesti amerikanac koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju. Nobelov komitet se odlučio za profesora Phelpsa zbog njegove teorije o odnosu plata, inflacije i nezaposlenosti, koja se razlikuje od teorije dosadašnjih autoriteta u toj oblasti.

Profesor Edmund Phelps je četvrti sa Columbia univerziteta u New Yorku koji je osvojio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

prof. Edmund Phelps, Columbia univerzitet:
Moja reakcija bila je veliko olakšanje.

Phelps je Nobelovu nagradu dobio za teoriju koju je razvio 1960-tih o medjusobnom odnosu izmedju plata, nezaposlenosti i inflacije.

On je razradio raniju teoriju britanskog ekonomiste Williama Phillipsa iz 1950-tih. Phillips je bio prvi koji je učinio vidljivim odnos izmedju stope nezaposlenosti i stope inflacije, prikazujući to grafički krivuljom koja je dobila njegovo ime - Phillipsova krivulja.

John Williamson iz Instituta za medjunarodnu ekonomiju u Washingtonu objašnjava:

John Williamson:
Ukoliko je nezaposlenost veća, manja je inflacija.

Williamson kaže da je Phelpsova teorija promjenila predstave o inflaciji unutar Phillipsove krivulje kada je riječ o budućoj inflaciji i stopi nezaposlenosti.

John Williamson:
Kada ekonomija krene u period u kojem je očkivana inflacija normalna, kada postane dio svačijeg očekivanja, što se desilo 60-tih, tada inflacija postaje sve manje i manje efektivna u povećanju stope zaposlenosti.

Phelpsova teorija odražava ono što Williams kaže je ”američko“ gledanje na ekonomiju, koje više naglašava ekonomski rast, sa čim se neki evropski ekonomisti ne slažu.

John Williamson:
Mislim da je medju evropljanima izraženija tendencija da više gledaju na raspodjelu prihoda kao elemenat koji podstiče ekonomiju. Ljudi nisu zadovoljni ukoliko je raspodjela prihoda izrazito nesrazmjerna.

Centralne banke u svijetu i ubrzano rastućim ekonomijama, kao što su kineska i indijska, usvojile su Phelpsov rad u svojim naporima da kontroliraju inflaciju i uspostave ekonomsku politiku.

John Williamson:
Mislim da je to istorijski doprinos njegove teorije, i to važan doprinos, kaže Williamson.

Phelps će kao nagradu za svoj rad primiti oko 1,4 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG