Linkovi

Bush u Bijeloj kući razgovarao sa hrvatskim premijerom


Piše
Damir Bebić

Na summitu NATO saveza u Rigi založit ću se da Hrvatska bude primljena, a to bi moglo biti 2008. godine, izjavio je predsjednik Bush nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u Bijeloj kući.

Prijateljsko ozračje sastanaka što ih je premijer Sanader do sada imao u Washingtonu možda je najviše došlo do izražaja za razgovora s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući. Uostalom, američki čelnik je rekao da hrvatskog premijera i Hrvatsku smatra prijateljima te je zahvalio hrvatskom narodu na potpori mladoj afganistanskoj demokraciji. Kao i tijekom prijašnjih sastanaka s američkom stranom, Hrvatska je dobila podršku Sjedinjenih Država za ulazak u NATO savez i Europsku uniju, ovaj put i iz najvišeg državnog vrha.

"Vjerujem da je u interesu svijeta da se Hrvatska uključi u NATO savez kao i Europsku uniju. U tom smislu, kad budem putovao na summit NATO saveza u Rigu, založit ću se da Hrvatska bude primljena. Izgleda mi da bi se to moglo dogoditi 2008. godine," izjavio je predsjednik Bush.

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da se pokazalo kako predsjednik Bush i američka administracija u Hrvatskoj vide partnera te da su odnosi dvije zemlje izvanredni: "Ono što je posebno važno, mislim, je da je predsjednik Bush svjestan činjenice da je Hrvatska napravila velike korake, da je napravila velike reforme, te da može služiti kao primjer svima drugima, kao primjer stabilnosti, primjer jedne stabilne zrele demokracije, kao primjer jedne zemlje koja ne brine samo o sebi nego i o drugima, naravno vodeći računa o tome da je to ne omete na njezinom putu ka euro-atlanskim integracijama."

Hrvatska strana očekuje da se rečeno već odrazi na sastanku NATO saveza u Rigi. "Očekujem da će iz Rige doći snažnija poruka. Ja sam tražio snažniju formulaciju, sada je vrijeme kad se priprema dokument iz Rige. Tražio sam jaču poruku nego u Istanbulu gdje se govorilo o politici otvorenih vrata. Nas zanima nešto više i mislim da u predsjedniku Bushu imamo saveznika," kazao je Ivo Sanader.

Američki predsjednik je izvijestio da ga je premijer Sanader pozvao da posjeti Hrvatsku o čijim je ljepotama – kako je rekao – čuo nevjerojatno dobre stvari te se našalio kazavši da najprije mora vidjeti što na to kaže njegova supruga Laura. Predsjednik hrvatske Vlade rekao je da je jedino u čemu se dvije strane nisu mogle složiti bilo pitanje čija je obala ljepša – hrvatska ili američka.

Na kasnijem sastanku u Pentagonu, američki ministar obrane Donald Rumsfeld izrazio je optimizam po pitanju hrvatskog članstva u NATO savezu: "Osobno vjerujem da je NATO-u uveliko koristilo dosadašnje širenje. Imamo pozitivno mišljenje glede uključivanja novih zemalja. Impresioniran sam reformama koje Hrvatska poduzima, ostvarenim napretkom. Ponudili smo im svu pomoć koju možemo pružiti kako bi im pomogli na putu da dobiju najbolju moguću priliku. Vjerujem da će već sa skupa u Rigi stići signal da je NATO savez zainteresiran za dodatno proširenje."

Američki ministar obrane je rekao da su Sjedinjene Države zadovoljne hrvatskim angažmanom u sigurnosti, naročito u Afganistanu. Premijer Sanader je dodao da je Hrvatska svakako dio antiterorističke koalicije. "Tijekom 1990-tih prošli smo kroz teško razdoblje. Mi znamo što znači međunarodni terorizam. Ono što je Slobodan Milošević napravio u bivšoj Jugoslaviji - to je bio terorizam," rekao je hrvatski premijer.

XS
SM
MD
LG