Linkovi

Serwer - Nema razlike u osnovnim američkim i evropskim ciljevima prema BiH


Daniela Serwera, podpredsjednika Centra za mirovne i stabilizacijske operacije u društvima nakon sukoba i Centra za inovacije u Američkom institutu za mir u Washingtonu, kolega Omer Vatrić je zamolio da komentira američke i ciljeve EU u BiH i njihovu medjusobnu razliku ukoliko postoji.

SERWER: Ne mislim da ima razlike u osnovnim ciljevima izmedju Amerike i EU kada je riječ o BiH. I jedni i drugi žele da BiH bude jedinstvena zemlja, članica EU i NATO saveza. Amerikanci i Evropljani rade na tome, posljednjih 10 godina i mislim da su ostali pri tome. Ponekad postoje razlike u taktici, ali ciljevi su isti.

VOA: Postoji li razlika u politici Clintonove i Bushove administracije prema BiH?

SERWER: Ne mislim da u tom pogledu postoje velike razlike izmedju dvije administracije. Velike razlike su u svijetu. Svijet se promjenio u velikoj mjeri. Bosna više nije u centru pažnje svjetske i američke javnosti kao što je bila iz dana u dan tokom Clintonove administracije. Sada imamo više mnogo većih problema u Iraku, Sjevernoj Koreji, Iranu, Afganistanu. Tako da BiH nije preokupirala vrh Bushove administracije na način kako je to činila tokom Clintonove administracije. Mislim da oni na najvišem nivou ne brinu mnogo o BiH u ovoj administraciji.

VOA: Vi ste bili medju malobrojnim koji su inicirali ustavne promjene u BiH. Kakva je vaša poruka novoizabranim liderima u BiH, nakon izbora?

SERWER: Ne mislim da smo mi zaista incirali mi smo pomogli podrškom bosanskoj inicijativi za ustavnim promjenama. Oni su gotovo uspjeli u tome i nadam se da će se moći dogovoriti neke promjene u tim amandmanima ukoliko postojeći amandmani ne zadovoljavaju novoizbrane političare. Možda postoje i drugi amandmni. Prema onome što ja znam postoji kvalifikovana većina, dvotrećinska većina u Parlamentu koja je za ustavne amandmane koji su ranije predloženi. Ja se nadam da će bosanci krenuti naprijed i to, ovaj put, bez velike američke pomoći, koja je, čini mi se, i ne potrebna, jer mislim da to bosanci mogu uraditi.

VOA: Bez obzira na još prisutan nacionalizam i bez obzira na ishod konačnog rješenja za Kosovo, vi smatrate da BiH ne može biti podjeljenja. Možete li to objasniti?

SERWER: Mislim da smo odlučili da će biti jedinstvena BiH i da ne može biti podjeljena ni mirnim putem ni ratom. To će biti jedna država, tako je odlučila medjunarodna zajednica.

XS
SM
MD
LG