Linkovi

Nedostatak imama u Americi nadoknadjuju djeca hafizi


Sticajem okolnosti dvojica dječaka, tinejdžera, koji su kao i mnogi njihovi vršnjaci slobodno vrijeme provodili uz kompjuterske igre, iznenada su se našli u prilici da predvode vjerske obrede u ovo, ramazansko vrijeme, da budu duhovni vodiči i po godinama sebi ravnima i onim starijim. Prilog June Soh.

Amah Chhipa star je 13 godina i učenik osmog razreda jedne vašingtonske škole. Ovih dana preuzeo je, za svoje godine, veliku odgovornost - vođenje teravija tokom mjeseca Ramazana.

Aman Chhipa, učenik:Bio sam nervozan, uplašen... pitao sam se kako ću to... Velika je to odgovornost... Nakon nekoliko dana osjetio sam samopouzdanje i sam sebi rekao - mogu ja to.

Aman i tri godine stariji Uzair Jawed opravdali su povjerenje koje su im ukazali čelnici Islamskog centra za sjevernu Virginiju.

Odsustvo hafiza koji je prošle godine govorio sure iz Kurana, njih dvojica su tokom sadašnjih teravija uspješno nadomjestili.

Amanovi roditelji su iz Indije. Želeći da im sin postane hafiz poslali su ga u odgovorajuću školu sa 7 godina. Aman je napamet naučio cijeli Kuran sa 10 godina. Uzair Jawed, čiji su roditelji iz Pakistana, sa 13 godina znao je Kuran napament.

Inače, mnoge džamije i islamski centri u Sjedinjenim državama imaju imame, ali 70, 80 posto njih su iz inostranstva. Amanov otac Nasir, inače direktor Islamskog centra, ističe da američki muslimani - nakon što je vlada Sjedinjenih država pooštrila mjere ulaska - trebaju učiniti nešto da smanje ovisnost od imama iz inostranstva.

Nasir Chhipa, direktor Islamskog centra za sjevernu Virginiju: Ubijeđen sam da mi moramo obrazovati imame, da ih moramo obrazovati u našim centrima i školama.

Aman i Uzair vjerojatno će postati najmlađi imami u Sjedinjenim državama. Uz takvu obavezu ide i velika odgvornost. Dani uz kompjuterske igre su prošli - barem tokom muslimaskog svetog mjeseca. Kada Aman i Uzair, sada najbolji prijatelji, dođu iz škole, počinju trenuci priprema za obaveze imama. Bez obzira na teškoće obojica se raduju svakom narednom danu i osjećaju zahvalnost Allahu na daru koji im je poklonio. Jer, zaista je božanski dar imati ljubavi, strpljena i biti u stanju zapamtiti preko 6 hiljada i 200 stihova Kurana ispisanih na arapskom jeziku.

XS
SM
MD
LG