Linkovi

Rodio se 300 milioniti Amerikanac


Sjedinjene Države su danas povećale broj stanovnika na tačno 300 milijuna. Prema saopćenju Biroa za popis stanovništva, tzv. sat za mjerenje populacije je označio dolazak na svijet 300 milijunitog Amerikanca rano jutros, a prema podacima Biroa, u Americi se svakih 11 sekundi rodi novi gradjanin. Takva kalkulacija je naime rezultat procjene da se američko dijete rodi svakih 11 sekundi, američki gradjanin umre svakih 13, a po jedan imigrant udje u zemlju svakih 31 sekundu.

Medjutim, nije mogućno identificirati ko je tačno taj novorodjeni 300 milijuniti Amerikanac. Jedino što se može poretpostaviti jest , s obzirom na populacijske trendove, da je ta beba Hispanik, jer su Hispanici - Amerikanci južno američkog porijekla, demografska grupa čiji broj najbrže raste u Sjedinjenim Državama.

Amerika je populacijski sve šarenija, kaže William Frey iz Brookings instituta. 1967. godine, kada je Amerika dostigla 200 miliona, u zemlji je bilo 84 posto bijelaca, 11 posto crnaca, 1 posto azijata i 4 posto hispanika. Danas je u Americi 15 posto hispanika i predvidja se da će ih biti 22 posto kada zemlja dostigne 400 miliona 2043. godine.

300 milioniti Amerikanac će živjeti u populacijski raznovrsnijoj zemlji i više povezanoj sa ostalim svijetom.

William Frey, Brookings Institut:
Kada bude išao u školu učiće ga profesori u Francuskoj i Kini, biće mnogo više gradjanin svijeta.

John Mahaffie, futurist, Leading Futurist Inc.
Sa 14 godina ta će osoba voziti automobil i bez roditelja odlaziti u školu automobilom.

Medjutim, hoće li biti dovoljno prostora. Prije 30 godina kada je dostigla 200 miliona mnogi su predvidjali da će Amerika ostati bez izvora i daviti se u zagadjenosti kada dostigne 300 miliona. Danas su tu nove brige: globalno zagrijavanje, i rastući nacionalni dug.

Steven Dubner, ko-autor knjige Freakonomics kaže da je budućnost rijetko zastrašujuća kako se obično čini.

Steven Dubner, ko-autor knjige Freakonomics:
Ukoliko je prošlost neki indikator budućnosti, što ne mora biti, ali ako jeste, vjerujem da će ova zemlja koja ima jako tržište toj osobi pružiti dobar život.

Da li će Amerika i u njegovom životu ostati jedina supersila na svijetu?

Steven Dubner, ko-autor knjige Freakonomics:
Mislim da sve više onih koji misle da biti jedina supersila zavaravanje. Kada ova zemlja postane gladna i malo izvan prvog mjesta tada ustvrai najviše proizvodi.

Uz to će 300 milioniti Amerikanac imati više vreman da riješava dolazeće probleme jer se procjenjuje da će živjeti izmedju 85 i 90 godina.

XS
SM
MD
LG