Linkovi

Američko upozorenje Sjevernoj Koreji


Sjedinjene Države su upozorile Sjevernu Koreju da ne pristupa izvodjenju još jednog nuklearnog testa. Ovo upozorenje je objavio glasnogovornik Bijele Kuće, Tony Snow, nakon što su američki mediji danas objavili da su satelitski snimci uhvatili kretanje vozila u Sjevernoj Koreji, što bi moglo ukazivati na pripremu za još jednu probu. Gospodin Snow je rekao da nije nerazumno očekivati da Sjevernokorejanci izvedu još jedan test, ali, kako je dodao, takav razvoj dogadjaja ne bi išao u prilog vladi u Pjongjangu.

Ranije je Sjeverna Koreja saopćila da su sankcije koje su Ujedinjeni Narodi uveli prema vladi u Pjong Jangu - za tu zemlju isto što i objava rata. U saopćenju ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje stoji da će ta zemlja poduzeti, kako su kazali, akciju bez milosti protiv svake zemlje koja ugrozi njen suverenitet. U saopćenju se takodjer kaže da Sjeverna Koreja želi mir, ali nije uplašena od rata.

U Sjeverno korejskom saopćenju se takodjer napadaju Sjedinjene Države riječima da se sankcije zasnivaju na američkom pokušaju da uništi socijalistički sistem. Sjeverna Koreja kaže da će nastaviti da prati američko ponašanje, te da će, kako stoji, vlada u Pjong Jangu poduzeti odgovarajuće akcije - iako se ne kaže kakve.

Viši američki zvaničnik, pomoćnik američkog državnog sekretara Chris Hill, je jutros stigao u Južnu Koreju na razgovore o tome kako američki saveznici u regionu trebaju odgovoriti na nuklearni test koji je Pjong Jang izveo prošle nedjelje. Državni sekretar Condoleezza Rice kreće danas u region.

Sjedinjene Države pozivaju sve zemlje da provode UN-ove sankcije protiv Sjeverne Koreje. Kina je danas saopćila da će poštovati sankcije, dodajući kako je vlada u Pekingu oduvijek provodila rezolucije Vijeća Sigurnosti na odgovoran način.

XS
SM
MD
LG