Linkovi

Postoje li planovi terorističkih kampova Balkan 2020?


Na današnjoj konferenciji za novinare u State deparmtentu danas je bilo i više pitanja vezanih za Balkan. Jedno od pitanja se odnosilo na izvještaje iz Slovenije u kojima se kaže da savjetnik američkog kongresa Joseph Bodanowski tvrdi da jedna teroristička organizacija radi na planu pod nazivom Balkan 2020 koji bi uključivao uspostavu terorističkih kampova u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu i u Sandžaku, odakle bi teroristi izvodili napade na ostatak Evrope.

Glasnogovornik state departmenta Tom Casey je rekao da nezna za takve izvještaje, ali da će Sjedinjene države i dalje raditi sa zemljama svijeta u borbi protiv terorizma. Mi imamo dobar odnos suradnje s mnogim zemaljam Balkana po tim pitanjima, i zasigurno ćemo raditi sve kako bi osigurali da ne postoje nikakve terorističke operacije bilo gdje na Balkanu, rekao je Tom Casey.

Po pitanju dijametralno suprotnih stavova predsejdnika Albanije i Srbije po pitanju Kosova, gospodin Casey je rekao da Sjedinjene države podržavaju razgovore koje predvodi Marti Ahtisari u traženju rješenja za kosovko pitanje koje bi bilo prihvatljivo za sve uključene strane. Mi želimo vidjeti dobre odnose među svim zemaljama Balkana, to je nešto što podstičemo i na čemu radimo. Po pitanju Kosova, naš fokus je na uključenim stranama i gospodinom Ahtisarijem, jer oni su ti koji će na kraju donijeti odluku, rekao je glasnogovornik State departmenta.

XS
SM
MD
LG