Linkovi

Iftar u Bijeloj kući


Predsjednik Bush je sinoć u Bijeloj kući primio muslimanske lidere na tradicionalni iftar kojim muslimani u mjesecu Ramazanu završavaju dnevni post. Medju prisutnim su ovaj put bili i američki muslimani koji obavljaju različite javne poslove, kao što su policajci, vatrogasci, vojnici.

To je postala tradicija i redovan godišnji dogadjaj u mjesecu Ramazanu, prilika za predsjednika da na ramazanskoj večeri iskaže poštovanje muslimanskoj zajednici u Americi i muslimanima u svijetu. U prošlosti su gosti uglavnom bili religijski lideri i ambasadori zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Ove godine, iftar u Bijeloj kući bio je drukčiji. U svečanoj sali za večere na najvišem državnom nivou u Bijeloj kući našli su se ljudi koji služe u javnim servisima.

Sa nama su policajci iz New Yorka i radnici hitne pomoći, koji su rizikovali vlastite živote da bi pomogli svojim sugradjanima 11 septembra 2001. godine, tu si i vojni lječnici, kao i imami iz američke mornarice, vojni veterani, vojnici koji su služili u Afganistanu i Iraku.

Predsjednik Bush je odao priznanje prisutnim, rekavši da su oni dali veliki doprinos svojoj vjeri, i svojim dijelima Ameriku učinili boljom i snažnijom zemljom.

Bush je sinoć, takodjer, naglasio da Sjedinjene Države cijene mnoge muslimanske zemlje koje su uz Ameriku u ratu protiv terorizma, rekavši da su neke od njih poslale svoje predstavnike na iftar u Bijeloj kući.

Mi vam želimo dobrodošlicu. Ponosni smo da sa vama možemo raditi kako bi porazili teroriste i ekstremiste i pomogli ostvarivanju bolje budućnosti za milione muslimana širom svijeta koji žude za umjerenošću i mirom.

Predsjedniku Bushu se na iftaru zahvalio imam Talal Eid, s Islamskog instituta u Bostonu. Bio je ovo šesti iftar u Bijeloj kući kojem je domaćin bio predsjednik Bush. Prvi je održan nakon teroristiočkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine kao dio nastojanja Bijele kuće da uvjeri muslimanski svijet i muslimane u Americi da se cijeni njihov doprinos naapretku zemlje i naglasi da Sjedinjene Države vode rat protiv terorizma, a ne protiv Islama.

XS
SM
MD
LG