Linkovi

Del Ponteova traži pomoć od Medjunarodnog krivičnog suda


Medjunarodnom pravosudju potrebna je pomoc medjunarodne zajednice- to je geslo glavne tuziteljice Medjunarodnog krivicnog suda i njegovih tribunala. Gospodja Carla del Ponte zatrazila je od stalnog Medjunarodnog krivicnog suda da preuzme sudjenja i uhvati glavne osumnjicene za ratne zlocine- zadatak koji ona ne moze ispuniti ako UN prereze novcane tetive.

Sjediste globalnog pravosudja: Medjunarodni krivicni sud u Hagu i cvoriste njegovih specijalnih Tribunala za bivsu Jugoslaviju, Siear Leone, Demokratsku republiku Kongo, Rwandu i sada Kambodju.

Ovdje su se skupili glavni tuzioci da rasprave uobicajene probleme.

Nepriznat od Sjedinjenih drzava Medjunarodni krivicni sud vodi bitku da potvrdi svoju pravnu nadleznost iznad drzavnog suvereniteta.

Finansiranje je takodjer problem.

Glavna Tužiteljica Carla Del Ponte, upozorila je da bi pocinioci zverstava na Balkanu, ukljucujuci tu bivseg generala bosanskih Srba Ratka Mladica mogli izbjeci pravdi, ukoliko medjunarodna zajednica ne obezbijedi novac.


Ujedinjeni narodi- koje potrose vise od 300 miliona dolara godisnje na sud- zele da saudjenja budu zavrsena do 2008. god. a da se do 2010. god. Tribunal za bivsu Jugoslaviju zatvori.

Suocena sa ovim pritiskom, gospodja Del Ponte je izjavila da njene istrage mogu ostati bez novca.


CARLA DEL PONTE : Sta cda radimo? Zatrazimo dobrovoljne priloge? Prebacimo slucajeve na trece zemlje? Ili pak u zemlje gdje su zlocini pocinjeni ili gdje se optuzeni nalaze, uprkos nedostatku pripremljenosti ovih pravosudja za tako velike slucajeve.


Del Ponte je priznala da se sama sudjenja moraju ubrzati. Ona je rekla da prebacivanje slucajeva u region gdje je zlocin pocinjen mozda ne bi bilo najbolje rjesenje potez moze biti politicki prihvatljiv ali pravosudno propast.


Charles Taylor, bivsi lider Liberije i osumnjiceni za ratne zlocine, prebcen je bio u Hag zbog straha da bi njegovo sudjenje izazvalo nestabilnost u tom regionu.
A još jedan osumnjicen za africke ratne zlocine ceka na sudjenje u Hagu.

Thomas Lubango Dyilo je optuzen da je regrutovao djecu vojnike koja su potom ucestvovala u osakacivanju i silovanju civila tokom petogodisnjeg gradjanskog rata u Demokratskoj republici Kongo.


Medjunarodni krivicni sud je u proslosti bio kritiziran da se previse fokusira na Afriku. To je optuzba koju je zamjenik tuzioca Medjunarodnog krivicnog suda Fatou Bensouda odbacio.


FATOU BENSOUDA : U odabiranju nasih slucajeva mi gledamo na mucne zlocine, one slucajeve koji su bili najozbiljniji u vrijeme kada su bili pocinjeni, a ne na teritorij.

Medjunarodni krivicni sud mozda zeli da presudi najtezim zlocinima ali u stvarnosti sud se umnogome oslanja na saradnju zemalja domacina.


Ustezanje Srbije da preda kljucne bjegunce, je duboko frustrirala glavnu tuziteljicu Carli Del Ponte:


CARLA DEL PONTE : Moram vam reci istinu, ja ne vidim nikakvih znakova pomirenja. Niti u Bosni, niti u Hrvatskoj. Istina je da oni sada zive pomalo u miru, zajedno, ali oni su spremni da se pocnu ponovo boriti jedni protiv drugih.

Očigledno iluzije o miru su tek dobro dosao usputni proizvod u procesu sprovodjenja pravde.
Upravo zato, izjavila je glavna tuziteljica Del Ponte, sudjenja moraju biti ubrzana i presude izrecene. A da bi se to postiglo, trebaju novac i medjunarodna podrška.

XS
SM
MD
LG