Linkovi

Serwer - Rat nije nešto što zemlje kojima je obećano članstvo u EU žele poduzeti


Daniel Serwer, iz Američkog instituta za mir u Washingtonu, komentira izjavu Carle del Ponte da ne vidi znakove napretka u Bosni i Hrvatskoj i da su, i pored toga što trenutno žive zajedno u miru, spremni da odpočnu nove medjusobne sukobe.

Daniela Serwera, podpredsjednika Centra za mirovne i stabilizacijske operacije u društvima nakon sukoba i Centra za inovacije u Američkom institutu za mir u Washingtonu, kolega Omer Vatrić je zamolio da komentira izjavu Carle del Ponte da ne vidi znakove napretka u Bosni i Hrvatskoj i da su, i pored toga što trenutno žive zajedno u miru, spremni da odpočnu nove medjusobne sukobe.

SERWER: Carla del Ponte ima pravo na svoje mišljenje o situaciji, ona možda zna bolje od mene, medjutim moje je mišljenje da u Bosni, Hrvatskoj ili Srbiji neće biti obnavljanja rata. Jedina opasnost danas je, po mom mišljenju, ne pravi rat, nego gradjanski neredi na Kosovu, i mislim da trebamo uraditi sve što možemo da to izbjegnemo. Rat nije nešto što zemlje kojima je obećano članstvo u EU žele poduzeti.

VOA: Glavna tužiteljica je takodjer sugerirala da nezavršene slučajeve haškog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije preuzme Medjunarodni krivični sud, ukoliko UN ugasi fondove za Haški tribunal 2008. godine. Da li je to moguće sobzirom da Sjedinjene Države ne priznaju Medjunarodni krivični sud?

SERWER: Mislim da nije moguće, ne samo zbog tog razloga nego i zato što Medjunarodni krivični sud ne može preuzeti slučajeve prije odredjenog datuma, prije efektivnog dana sklapanja sporazuma kojim je on stvoren. Mislm da će to zahtijevati odredjene promjene u Statutu suda i ja ne znam koliko je to praktično. Ali ja se nadam da će Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju biti u stanju da završi važne slučajeve, koji sigurno uključuju Mladića i Karadžića.

XS
SM
MD
LG