Linkovi

Američki izvještaj o terorizmu


Prošloga mjeseca, djelovi visoko povjerljive procjene vlade Sjedinjenih Država o terorizmu na globalnom nivou, dospjeli su u ruke medija koji su izvijestili kako dokumenat govori da rat u Iraku stvara više terorista nego što ih eliminiše. Bijela kuća je saopštila da su mediji pogrešno protumačili tajnu informaciju i predsjednik Bush je naredio da se skine oznaka povjerljivo sa dijelova na koje se odnosi kako bi svako, kako je to predsjednik predočio, "moga izvesti svoje vlastite zaključke." Za Glas Aerike izvijestio Peter Fedynsky.

Nakon što je skinuta oznaka povjerljivog, direktor Obavještajne službe Sjeinjenih država John Negroponte, javno je pročitao jedanu od ključnih procjena Procjene državne obavještajne službe, ili NIE.

JOHN NEGROPONTE: Irački jihad oblikuje novu generaciju terorističkih lidera i operativaca. Koliko god da pripadnika jihada koji napuštaju Irak, sebe vidi i smatraju se palima, manje boraca će biti nadahnuto da nastavi borbu.

James Phillips, stručnjak po pitanju terorizma pri Heritage Foundation, istrazivačkom centru u Washington D.C-u je izjavio da je curenje vijesti NIE bilo selektivno i umanjena je važnost pobjede u ratu u Iraku.

JAMES PHILLIPS : Mada je istina da rat sam po sebi je omogućio pripadnicima jihada da privuku više regruta, taj isti NIE takodjer je tvrdio da pobjeda pripadnika jihada tamo će ih dovesti do toga da budu u mogućnosti da ih privuku čak i više. I ta prva rečenica je bila ignorisana od bilo koga da je to procurilo.

To što je procurilo, objavljeno je u listu New York Times, otkrilo je tvrdnju Obavještajnih službi Sjedinjenih država da sukob u Iraku uzgaja pristalice pokreta jihad na globalnom nivou.

Ali, procjena sa koje je skinuta oznaka povjerljive, navela je druge faktore koji takodjer podstiču širenje jihada.

Stručnjak po pitanju terorizma iz Centra za strateške i medjunarodne studije iz Washington D.C.-a Anthony Cordesman je rekao da je procjena državne obvještajne službe propustila da navede neka dodatna pitanja u vezi sa tim.

ANTHONY CORDESMAN: Za najmanje petnaest godina, biće veoma ozbiljan demografski pritisak na Srednji istok. Milioni mladih muškaraca i žena će se prijaviti na tržištu radne snage tamo gdje je masovna nezaposlenost, ili nedovoljna uposlenost i tek nekoliko mogućnosti. Imate hiper-urbanizaciju u područjima gdje su obrazovne institucije, smještaj, gdje životni uslovi nikada nisu bili modernizovani.

Cordesman je izjavio da administracija predsjednika Busha ne fokusira dovoljno pažnje na reforme da se pozabave faktorima koji učine ljude radikalima.

ANTHONY CORDESMAN: Mi treba, pošteno da se osvrnemo na ovaj problem, ne u političkom smislu, već u smislu vlade, ekonomije, osnovne podvojenosti u zemlji izmedju etničkih i sektaških grupa; zapravo kako brzo možete ljude promijeniti. Šta će prihvatiti njihove vrijednosti?

U Procjeni državne obavještajne službe se kaže da pokret jihad ima razne slabosti, iznad svega, ultrakonzervativnu interpretaciju vladavine bazirane na šerijatu koja je nepopularna medju velikom većinom Muslimana. James Phillips iz Heritage Foundation je rekao da je svrgnuta avganistanska talibanska vlada pokazala je negativni aspekt radikalnog islama.

JAMES PHILLIPS: Što se desilo u Avganistanu bio je užasavajući prikaz strašnog kršenja ljudskih prava, gdje žene nisu mogle raditi izvan svojih domova, djevojčice se nisu mogle obrazovati, muškarci su stavljani u zatvor ako nisu mogli da puste bradu, dovoljno dugu da odgovara Talibanu. I Avganistanci su se brzo umorili od toga.

Philips je izjavio da mnogi teroristi poneseni trenutnim osjećanjem, odu u Irak da se bore za jihad, ali propuste da razmotre šta se desi nakon što se rat završi.

XS
SM
MD
LG