Linkovi

Američke banke pružaju usluge u skladu sa islamskim propisima


U sljedećoj priči se govori o prilagodljivosti američkih financijskih institucija potrebama klijenata. U ovom slučaju riječ je o američkim muslimanima koji se dosljednije pridržavaju islamskih zakona. Naime, kao i drugi u Americi, mnogi američki muslimani svoju uštedjevinu čuvaju u konvencionalnim bankama, ili investiraju kroz uobičajene kanale. Medjutim, neki, posebno oni koji se striktnije pridržavaju islamskih propisa, korištenje konvencionalnih financijskih usluga smatraju grijehom, jer je plaćanje kamata kršenje islamskih zakona. Da bi udovoljili njihovim potrebama, najmanje u sedam američkih saveznih država banke pružaju usloge korisnicima u skladu sa islamskim propisima. Chicago je izrazit primjer.

Chicago, u saveznoj državi Illinois je dom mnogih muslimanskih zajednica, kako imigranata tako i amerikanaca muslimana. Mnogi od njih žive u Devon Aveniji. Za neke muslimane trgovina i business nisu izuzeti iz religijskih propisa, zato neki od njih traže alternativne načine investiranja i štednje koji su u skladu sa islamskim propisima.

Shirley Chiu, iz čikaške banke Federlnih rezervi, kaže da oni pružaju usluge koje ne krše islamske zakone.

Shirley Chiu, Chicago Federal Reserve Bank:
Trenutno pružamo specijalne financijske usluge pri kupovini kuća, automobila i druge imovine.

Šerijatske banke zarade novac dijeleći profit sa onima koji su pozajmili novac, umjesto uzimanja kamata na pozajmljeni novac.

To je postao više-milionski business kaže John Benik iz Chicago`s Mutuala Bank.

John Benik, Chicago`s Mutuala Bank:
Mi smo osnovali islamske fondove prije svega u svrhu komercijalnih ulaganja, kao što je izgradnja komercijalnih centara, otvaranje poslova, i da bi našim klijentima pomogli da nadju oblik finansiranja koji je u osnovi u suglasnosti sa islamom u smislu da nema plaćanja ili uzimanja kamata.

Medjutim, ne koriste svi muslimani takve financijske usluge. Businessman Abdul Malik Mujahid producira šou program za muslimansku djecu “Adam`s World”.

Abdul Malik Mujahid, osnivač programa “Adam`s World”:
Ja osobno nisam našao potrebu da koristim takve usluge, kaže gospodin Mujahid.

Neki odaberu konvencionalne financijske usluge iz pragamatičnih razloga, i banke priznaju da potencijalne korisnike odvraća način na koji je islamsko finansiranje regulisano.

Shirley Chiu, Chicago Federal Reserve Bank:
Mislim da dugo vremena te institucije nisu znale da li takve usluge mogu biti ponudjene, odnosno da li su u suglasnosti sa finacijskim stanadardima.

Medjutim, brojnost muslimanske populacije u Americi je obećavajuća za banke koje pružaju financijske usluge u skladu sa islamskim propisima, kaže Robin Newberger iz čikaške banke federalnih rezervi.

Robin Newberger, Chicago Federal Reserve Bank:
Činjenica da demografija muslimanske populacije i socialno-ekonomske karakteristike pokazuju visok nivo obrazovanja i relativno visoke prihode, čini ih interesantnim mušterijama za bankovni sistem.

John Benik, podpredsjednik Chicago`s Mutual Bank:
Za sada pružamo komercijalne usluge. Sljedeći korak će biti individualne transakcije.

Za sada, je finansiranje u skladu sa islamskim propisima dostupno u sedam američkih država, ali zahtijevi rastu i očekivati je da će biti i u drugim dijelovima Amerike.

XS
SM
MD
LG