Linkovi

Prirodnjački muzej u Washingtonu


Institucija Smithsonian u Washingtonu je najveci muzejski kompleks u svijetu. Njenih 17 muzeja krase mnoge od ikona američke proslosti, važne umjetnine iz sadašnjosti i obećanje nauke buducnosti. Novinar Glasa Amerike Jim Bertel nas vodi do muzeja posvecenog zemaljskim cudima.

Washington D. C. je grad muzeja, iako nijedan nije slavniji od onih institucije Smithsonian. Milioni turista iz cijeloga svijeta, svake godine posjeti te galerije. Jedan od najpopularnijih je Državni prirodnjački muzej- posvećen nikada ne presahlim čudesima svijeta prirode.

Unutra, gigantski afrički slon visine četiri metra pozdravlja posjetioce. To je centralni eksponat muzejske kolekcije koja se kreće od mamuta, pa sve do više od 125 miliona uzoraka prirodne nauke i kulturoloških rukotvoria.

Larry O Reilly je na čelu Specijalnog projekta pri muzeju.

”Glavni fokus našega muzeja je ono što su nazvali taksonomijskim istraživanjem. Drugim riječima, mi prikupljamo životinje iz cijeloga svijeta, a potom ih razvrstamo. Drugim riječima, da se razumije gdje neke životinje spadaju u svijetu i u istoriji evolucije. Mi ovdje imamo izložbe, naprimjer, ili izložene predmete koji idu unatrag do samih početaka zemlje, kada je ona stvorena.

Muzej je uspostavljen prije blizu stotinu godina. Uz izložbene sale muzej je domaćin sedam različitih naučnih odjela gdje radi više od od stotine istraživača.

Kustos muzeja kaže da nekoliko od muzejskih najpopularnijih izložbi moraju da zahvale holivudskom režiseru Stevenu Spielbergu za svoju novootkrivenu privlačnost. Njegova serija filmova Jurassic Park podstakla je interes za muzejski gigantski skelet u sali Dinosaura. ..

Svjedočenje o dinosaurima može biti praćeno na hiljade godina unazad, ali razumjevanje značaja ovih nalaza datira samo od hiljadu-osamstotih, sa rodjenjem nauke poznate kao paleontologija. Do danas je identificirano više od hiljadu različitih vrsta dinosaura. Djeca su medju njihovim najvećim ljubiteljima.

Mada su dinosauri popularni, kustosi muzeja su izjavili da je atrakcija broj jedan dijamant po imenu Hope- Nada, najveći tamno-plavi dijamant u svijetu. Ovaj dragulj je preko 45 karata, i vjeruje se da je star milijardu godina. Neprocjenjivi plavi kamen, za kojeg se priča da je svojim vlasnicima donosio nesreću - samo je jedan od hiljada koji izloženi očekuju posjetioce u Smithsonian Državnom prirodnjačkom muzeju.

XS
SM
MD
LG