Linkovi

Lexus se sam parkira


Za one za koje parkiranje predstavlja problem, dizajneri automobila Lexsus su pronašli rješenje. Nekoliko proizvođača automobila primjenjuje novu tehnologiju parkiranja u prenapučenim gradovima.

Posljednja generacija "pametnih automobila" za vas može uraditi sav posao. Na primjer, u novom modelu Lexsusa LS 460 je ugrađen sistem za samostalno parkiranje. Uz pomoć senzora, kamera i radara, automobil se bukvalno može sam parkirati.

Wade Hoyt, je glasnogovornik Lexsusa.

”Kada se približavamo mjestu za parkiranje, sonari počnu prepoznavati mjesta na kojima su parkirani drugi automobili ispred i iza odabranog mjesta za pakiranje. Morate parkirati automobil malo ispred parkiranog automobila, te zatim prebaciti u rikverc. Tada se uključuje kamera u zadnjem dijelu auta i potom vidite mali četverougao. Pomjerit ću automobil još malo kako ne bi udarili u ivičnjak. Nakon toga možemo ostaviti automobil da se sam parkira. Točkovi se pomjeraju u jednu i drugu stranu, dok se automobil ne smjesti. Na kraju vam čak i kaže kada je gotov sa parkiranjem.

Međutim vozač i dalje mora imati potpunu kontrolu nad automobilom. On uvijek nogu mora imati na kočnici i provjeravati stanje tokom parkiranja. Mnogi njujorčani prosto nisu mogli vjerovati da se automobil sam parkira, a da vozač ne drži ruke na volanu.

Jessica Corey: Nevjerovatno, ovo je automobil kojeg bi definitivno kupila.

Kyle Rettalak: Zaista je zadivljujuće. Prolazila sam ovuda i vidjela vozača koji je ruke isturio kroz prozor, dok se automobil sam parkirao.

Bio je to razlog što je auto magazin Popular Mechanic, Lexsusu dodijelio Nagradu za najnaprednije tehničko dostignuće za ovu godinu.

Autokompanije BMW, zatim Daimler Chrysler i Toyota planiraju nove modele sa ovom tehnologijom ponuditi na američkom tržištu 2007.
Lexus LS 460 će se prodavati po cijeni od 61. hiljade dolara.

XS
SM
MD
LG