Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra sankcije protiv Sjeverne Koreje


Danas su Sjedinjene Države formalno od Vijeća sigurnosti UN-a zatražile da se Sjeverna Koreja kazni zbog, kako ta zemlja sama tvrdi, izvedenog nuklearnog testa. Američki ambasador u UN-u, John Bolton, dostavio je svojim kolegama ambasadorima nacrt rezolucije kojom bi se nametnule nove, snažnije sankcije protiv vlade u Pyongyangu. One bi uključivale puni embargo na naoružanje, zabranu putovanja i finansijske restrikcije.

U sjedištu UN-a u New Yorku u toku je rasprava o američkom nacrtu, a ambasador Bolton je kazao da se nada da će Vijeće sigurnosti prijedlogu rezolucije glasati do petka, ali je priznao da se zemlje članice još uvijek razilaze po pitanju načina oštrijeg kažnjavanja sjeverokorejske vlade.

Vlada u Pjongyangu je saopćila ranije u toku ove sedmice da će se prema bilo kojim novim, snažnijim sankcijama odnositi kao prema objavi rata.

Kina želi da Vijeće sigurnosti osudi Sjevernu Koreju. Međutim, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Pekingu je danas odbio kazati da li će njegova zemlja podržati ove nove kaznene mjere protiv Sjeverne Koreje.

Japanska vladajuća stranka je danas odobrila nove sankcije za Sjevernu Koreju koje su još oštrije od onoga što Vijeću sigurnosti predlažu Sjedinjene Države. Japanske sankcije, objavljene ranije ove sedmice, uključuju zabranu uvoza iz Sjeverne Koreje, zabranu uplovljavanja sjevernokorejskih brodova u japanske vode i zabranu većini sjevernokorejskih građana da uđu u Japan.

XS
SM
MD
LG