Linkovi

New York – Nesreća koja je podsjetila na 11. septembar


U New Yorku se nastavlja istraga avionske nesreće, koja je mnoge podsjetila na kobne terorističke napade od prije pet godina. Ovaj put bila je to nesreća u kojoj je život izgubio igrač poznatog njujorškog bezbol tima New York Yankees, i sa njim još jedna osoba, čije ime za sada nije poznato.

Vatra koja je izbijala iz nebodera na Manhattanu donjela je Nujorčanima sjećanja na 11 septembar 2001.

Mislila sam da je terorizam i zato sam vrištala i trčala okolo govoreći svakome - Zovite policiju! Zovite policiju! Kaže jedna od očevidaca.

Medjutim, ovaj put to nije bio napad, nego tragična nesreća. Pitcher New York Yankija, Cory Lidle poletio je svojim malim avionom sa aerodroma Taterboro u New Jersey-u. On i njegov instruktor su letjeli East Riverom, kada je avion napravio nagli zaokret i udario u 52-dvospratnu zgradu u 72 ulici.

Propeler i mašina imaju veća oštećenja od vatre, propeleri su savijeni, jedan je slomljen, kaže Debbie Hersman iz Nacionalne agencije za sigurnost u saobraćaju, koja je odmah otpočela istragu.

Požar je ugašen za manje od jednog sata i gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg je odao priznanje ekipama za hitnu pomoć.

Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka:
Sve što smo planirali, kako se nositi sa hitnim situacijama kao što je ova, uradjeno je upravo kako smo željeli.

Medjutim, mnogi su zabrinuti kako se to uopće moglo desiti. Guverner New Yorka, George Pataki je odmah pozvao na reviziju restrikcije letova iznad New Yorka.

George Pataki, guverner New Yorka:
Za mene je jednostavno neobjašnjivo da pet godina nakon 11 septembra neiskusan pilot može kružiti gradom i ne biti pod kontrolom radara bilo kojeg tornja sa aerodroma koji okružuju grad.

Pitanja će biti još, a eksperti će nastojati da nadju odgovor kako regulisati letove malih aviona sa više od hiljadu i 9 stotina malih aerodoroma u Americi, i u isto vrijeme sačuvaju biznis vrijedan 20 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG