Linkovi

Bostonska inicijativa ne dolazi od američke vlade


Ambasada SAD primila je niz upita o reakciji Vlade SAD-a na sastanak takozvane „Bostonske inicijative“, koji u novembru organizira NVO „Dejton projekat“, i tim povodom izdala saopćenje za javnost.

„Dejton projekat“ je nevladina organizacija i nije povezana sa Vladom SAD-a. U posljednjih nekoliko godina, organizirala je mnogobrojne konferencije o pitanjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu. Kao što je bio slučaj i ranije, stavovi izneseni na tim konferencijama isključivo odražavaju stavove te organizacije i njenih učesnika. To nisu zvanični stavovi Vlade SAD-a.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoje mnoge nevladine organizacije koje se bave pitanjima spoljne politike. One često organiziraju konferencije i seminare kako bi se razgovaralo o pitanjima iz ove oblasti. Vlada SAD-a pozdravlja razgovore koje organiziraju predstavnici civilnog društva, iako je njihov rad neovisan od nastojanja Vlade SAD-a.

Vlada SAD nije uključena u predstojeću konferenciju u Bostonu.

Za sva pitanja vezana za „Bostonsku inicijativu“, upućujemo vas na nevladinu organizaciju „Dejton projekat“. Kaže se u saopćenju Ambasade SAD u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG