Linkovi

Uslovljavanje najbolji pristup prema Balkanu


Uslovljavanje je najbolji način da se na Zapadnom Balkanu sprovode reforme, ispunjavaju medjunarodne obaveze i napreduje u procesu približavanja EU, poručio je danas komesar za proširenje, Olli Rehn.

Rehn, kada je riječ o budućnosti Kosova, očekuje jasno definisan status, bez obzira o kakvom rješenju bude riječ, dok od srpske strane komesar Rehn, kao i zvanični Brisel očekuju konstruktivan prisup procesu.

Mehanizam uslovljavanja, kakav je do sada upražnjavala medjunardona zajednica, pokazao se djelotvornim u politici prema Zapadnom Balkanu i ne bi ga trebalo mijenjati, primjetio je evropski komesar za proširenje, Olli Rehn.

On je obraćajući se učesnicima okruglog stola o budućnosti Evrope u Briselu sa zadovoljstvom konstatovao da je i NATO uključen u takav pristup regionu - koordinirano, insistira se na uslovima čije spunjavanje dovodi balkanske države do evro-atlantskih struktura.

"Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, uslovljavanje je ključna riječ, ključni koncept, ključna politika i mi moramo da se čvrsto držimo postavljenih uslova - to ohrabruje reforme u zapadnobalkanskim državama. Važno je da NATO i EU rade paralelno. Na primjer, kada je riječ o uslovu pune saradnje sa Haškim sudom. To se odnosi posebno na Srbiju, ali i na ostale države regiona i zato je važno da i NATO, kada je riječ o članstvu Srbije u Partnerstvu za mir i EU, kada je riječ o nastavku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, zadrže čvrste pozicije po pitanju uslovljavanja pune saradnje sa Hagom".

Kada je riječ o procesu utvrđivanja konačnog statusa Kosova, komesar Rehn u potpunosti podržava rad izaslanika UN-a, Martija Ahtisarija, za kojeg kaže da ima "debelu kožu i živce", u vremenu kada sve zainteresovane strane ne iskazuju punu konstruktivnost. Poziva zato i Beograd i Prištinu da zauzmu konstruktivniji i realniji stav u pregovorima, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rješenja.

"Za nas, važno je da rješenje, kakvo god ono da bude, bude politički i pravno čisto. Zato što nam treba takvo Kosovo koje će da bude u stanju da, na primjer, pregovara sa nama o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, sa kojim ćemo da pregovaramo o pitanju viza, Kosovo koje će da bude u stanju da ima ugovorne odnose sa medjunarodnim finansijskim institucijama. Moramo da pomognemo Kosovu kako bi ono moglo da pomogne sebi - zato nam treba jasan status, koji će biti osnova za ekonomski i socijalni razvoj na Kosovu", kaže Rehn.

Komesarova poruka Beogradu je da očekuje bolju saradnju demokratskih snaga, što bi trebalo da bude ključno- ne samo za bolji pristup kosovskom pitanju, već i da bude "vjetar u jedra" procesu evropskih integracija. Sa evropske strane, on obećava maksimalan angažman koji će pokazati da je mjesto Srbije medju evropskim nacijama, onda kada ispuni postavljene uslove.

XS
SM
MD
LG