Linkovi

Summit o zaštiti djece u američkim školama


Ako postoji mjesto gdje roditelji očekuju da su djeca na sigurnom to je svakako škola. Medjutim, nedavni oružani incidenti u američkim školama, odnjeli su živote više učenika, i čak podstakli Bijelu kuću da sazove summit o sigurnosti u školama sa predsjednikom Bushom kao glavnim govornikom na summitu.

Amerika se još oporavlja od nedavnih pucnjava u školama u Pennsylvaniji, Wisconsinu i Coloradu..., a u cijeloj zemlji bilo ih je blizu 600 od 1990-te godine.

Na summitu kojeg je organizirala Bijela kuća, predsjednik Bush je govorio, pitajući se kako zaustaviti nasilje.

Najbolje je za sve nas koji smo odgovorni za pomoć ne samo da suradjujemo, nego da preventivno djelujemo, kako bi spriječili nasilje, rekao je predsjednik Bush.

Škole se ohrabruju da naprave planove odgovora na krize i stvaraju okruženje u kojem će učenici osjećati da slobodno mogu govoriti kada primjete neobično ponašanje svojih kolega.

Delbert Elliot, Centar za spriječavanje nasilja:
To je zaista naša prva linija odbrane. Mi znamo da mnoga djeca koja planiraju nasilje, prije toga kažu nekome, oni govore o tome.

Izazivanje i zastrašivanje učenika od starijih kolega je, takodjer, medju ključnim temama summita. Studenti koji se osjećaju poniženim i zastrašenim čine 75 procenata onih koji izvrše nasilje.

Craig Scott je izgubio sestru u nasilju u Columbine školi 1999. godine i nastoji podstaći učenike da pomognu onima koji se osjećaju izoliranim.

SOT Craig Scott, bivši učenik Columbine škole:
Treba mnogo truda da se to uradi, ali to je do sada vrijedilo, u suprotnom plaćamo preveliku cijenu.

Zagovornici kontrole oružja odmah su kritikovali predsjednika, jer na summitu nije bilo riječi o kontroli oružja.

Predsjednik Brady kampanje na spriječavanju oružanog nasilja kaže da je predsjedniku Bushu poslao pismo tražeći da učestvuje na summitu, ali nije primio odgovor.

XS
SM
MD
LG