Linkovi

Amerika i Japan zahtijevaju oštre sankcije protiv Sjeverne Koreje


Japan i Sjedinjene Države zahtijevaju oštre sankcije UN-a kao odgovor na nuklearnu probu koju je, kako se čini, izvela Sjeverna Koreja. Relativno mala eksplozija koja je izvedena jučer otežava znanstvenicima da potvrde tvrdnje iz Sjeverne Koreje da su izveli nuklearnu eksploziju. Ukoliko se potvrdi da je do ove vrste eksplozije došlo, japanski i američki zvaničnici su saopćili da zagovaraju potpuni embargo na naoružanje protiv Sjeverne Koreje, zabranu uvoza luksuznih roba, međunarodnu inspekciju tereta koji se izvozi i uvozi u zemlju i moguće finansijske sankcije.

Prijedlog Sjedinjenih Država za ovu vrstu sankcija je jučer, među članicama Vijeća sigurnosti UN-a, cirkulirao. Američki ambasador u UN-u, John Bolton je kazao da su Rusija i Kina pozitivno reagirale na ovaj nacrt. Sjedinjene Države nisu odbacile vojnu akciju, premda zvaničnici govore da zagovaraju miroljubivo rješenje problema. Kina je saopćila da se protivi vojnoj prijetnji u odnosu na Sjevernu Koreju.

U medjuvremenu je kineski ambasador u UN-u rekao da se Sjeverna Koreja mora susresti sa ”nekim kaznenim mjerama“ zbog navodnog testiranja nuklearne bombe

Wang Guangya, je reporterima rekao da se on zalaže za ”konstruktivan, odgovarajući, ali oprezan“ odgovor koji uključuje kaznene mjere.

Naučnici, inače, još nisu u stanju potvrditi da je seizmičko kretanje izazvano detonacijom nuklearnog oružja kako to tvrdi Sjeverna Koreja.

Japan kaže da testira zrak izvan Sjeverne Koreje kako bi ustanovio moguću radioaktivnost. Iz Bijele kuće su danas saopćili da možda Sjedinjene Države nikada neće saznati šta se zaista desilo.

Pyongyang kaže da je podzemnu eksploziju izvela kako bi ojačala odbranu od, kako tvrde, moguće agresije Sjedinjenih Država.

Glasnogovornik Bijele kuće, Tony Snow kaže da je nuklearni test Sjeverne Koreje manevar u pravcu zadobijanja medjunarodnih koncesija. On je naglasio da ta stregija neće uspjeti jer susjedi Sjeverne Koreje rade zajedno kako bi se nosili sa Pyongyangom.

Kina traži od Sjeverne Koreje da se vrati pregovorima o razoružanju. Šestostrani razgovori su su u zastoju od prošle godine i Pyongyang kaže da se neće vratiti pregovorima dok Washington ne ukine financijske sankcije na imovinu Sjeverne Koreje u inostarnstvu.

XS
SM
MD
LG