Linkovi

Vrijeme je da novoizabrani bh lideri stanu na zemlju


Evropski parlamentarci su danas imali priliku da razmijene mišljenja sa specijalni/vissokim predstavnikom, Christianom Schwarzom Schillingom o aktualnim prilikama u BiH. Čuli su da je neophodna evropska podrška, ali su iskoristlili priliku da ukažu kako je vrijeme da novoizabrani bh lideri "stanu na zemlju".

Specijalni predstavnik EU/visok predstavnik Christian Schwarz Schilling je danas članovima Vanjsko-političkog komiteta Evropskog parlamenta iznio svoje vidjenje bh situacije- zemlji je potrebna podrška, nohodno je podvlačiti realnost evropskih perspektiva, kako bi se olakšale tranzicijske muke. On poziva parlament da se konkretno angažuje- primjera radi, osnaži pritisak na RS kako bi se započelo sa policijskim reformama, na čije je principe ranije pristala Banja Luka.

On ističe važnost svakog koraka koji Brisel učini
ususret zemlji, posebno na polju olakšavanja oštrog viznog režima za stanovnike BiH i regiona.

Sa evropske strane, opet, uz odjeke radikalnih parola nedavne predizborne kampanje, ukazuju da bh lideri moraju da se svrnu oko sebe,
sagledaju realnost i na tom osnovu počnu sa granjom moderne države.

Šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Doris Pack:

"Jedan govori o 100% Bosni i Hercegovini, ali tu je postojeća Daytonska stvarnost, na drugoj strani, drugi traži referendum koji takodje nema ništa zajedničko sa Daytonom. Dakle, svi moraju da vide šta je stvarnost, i da rade u tom okviru što znači- barem poboljšati postojeći ustav da bi zemlja mogla da funkcioniše i da se približava EU. Što se tiče policijskih reformi one moraju biti provedene jer su potpisane od strane istih onih koji su danas protiv toga. To su, po meni, dvijestvarnosti koje treba postovati i na kojem osnovu svi treba da rade".

Slična pouka se očekuje i od evropskih ministara vanjskih poslova koji se početkom naredne sedmice okupljaju u Luksemburgu- BiH treba što prije da okonča formiranje vlasti na svim nivoima i upusti se u prepunu ali neizbježnu reformsku problematiku.

XS
SM
MD
LG